COLONOS

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Οι έξι μήνες που άλλαξαν τον Παναθηναϊκό


Η ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ



Η νέα σελίδα του Παναθηναϊκού άνοιξε το προηγούμενο καλοκαίρι, στην πραγματικότητα, όμως, οι ενδείξεις για ό,τι θα επακολουθούσε της λήξης του προηγούμενου πρωταθλήματος είχαν κάνει την εμφάνισή τους από πολύ νωρίς.

Από τότε, ουσιαστικά, που σε ανύποπτη στιγμή (πέρσι τέτοια εποχή ήταν) ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε αποκαλύψει πως ο ίδιος θεωρεί ότι τρέχουσα σεζόν θα είναι η τελευταία του στον Παναθηναϊκό. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ο «Ζοτς» επανέλαβε αρκετές φορές την ίδια κουβέντα, αλλά από τον Παναθηναϊκό δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε επίσημη απάντηση. Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος, η ...προφητεία του Ομπράντοβιτς επιβεβαιώθηκε.

Εφτασε η ώρα που η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης την τελευταία 15ετία έπρεπε να αλλάξει σελίδα. Κι αυτό, όμως, δεν έγινε σταδιακά και με χαμηλούς τόνους. Οσο κι αν ήθελαν όλες οι πλευρές να είναι διακριτικές, να κλείσουν πίσω τους την πόρτα χωρίς τριγμούς και θόρυβο, για τον κόσμο το σοκ ήταν μεγάλο. Στην πραγματικότητα, μόνο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ακόμα και σήμερα, είναι θολό το τοπίο σχετικά με τους λόγους που τον τράβηξαν μακριά από τον Παναθηναϊκό.


Για τους υπόλοιπους οι εξελίξεις έτρεξαν σε λίγο έως πολύ φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που τα τελευταία δύο χρόνια επιχείρησε να τρέξει το πλάνο της διαδοχής, βρέθηκε εν τέλει στη θέση του προέδρου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ανοίγοντας τη δική του σελίδα στον Παναθηναϊκό. Τότε, λοιπόν, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη φυγή του Ομπράντοβιτς και του συνόλου (σχεδόν) των παικτών που είχαν προσφέρει πολλά ή λιγότερα στους «πράσινους».

Ακόμα και σήμερα, πάντως, με δεδομένο ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έχει αποσαφηνίσει την έννοια της κουβέντας που είπε επιστρέφοντας από το Ντουμπάι ("θέλω να με σέβονται"), οι λόγοι για την αποχώρησή του παραμένουν αδιαφανείς. Τον «Ζοτς» ακολούθησαν και οι περισσότεροι αθλητές (πλην Διαμαντίδη, Τσαρτσαρή) με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να χτίσουν ένα ρόστερ στηριγμένο σε εντελώς νέα πρόσωπα.

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, ο Παναθηναϊκός είναι γεγονός ότι προσπαθεί να δικαιώσει δύο χαρακτήρες... Τον έναν, αυτόν που τον έχει καταστήσει ως την κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη και τον δεύτερο, που τον θέλει να έχει αγωνιστικές επιτυχίες, μέσα από μία διαδικασία ανοικοδόμησης. Το βάρος είναι μεγάλο.

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι παρότι χρέη προς την Εφορία υπάρχουν σίγουρα για άλλες δύο περιπτώσεις προσώπων που συνεργάστηκαν με τον Παναθηναϊκό (Σάρας-Ομπράντοβιτς), διαμαρτυρίες και παρόμοιες καταστάσεις σαν κι αυτή που δημιουργήθηκε με τον Μπατίστ δεν έχουν προηγηθεί.

Κι από αυτούς όλους που έχουν αποχωρήσει πια, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, περνώντας κανονικά από τα σύνορα. Από το προηγούμενο καλοκαίρι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλους έχει περάσει από πολλούς σκοπέλους. Αλλους με επιτυχία, άλλους με αποτυχία.

Αυτός που εμφανίστηκε (ή δημιούργησε) τώρα, είναι ίσως ο μεγαλύτερος. Αλλά επειδή ο Παναθηναϊκός είναι μαθημένος σε οικογενειακές σχέσεις, που είναι λογικό να έχουν κάποιες στιγμές προβλήματα, θα το ξεπεράσει.

O «Zοτς», τα χρήματα και η φυγή

Ανάμεσα σε αυτά τα συγκλονιστικά που είπε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος χθες κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου υπήρξε και μία αναφορά στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και στους λόγους που τον έφεραν μακριά από τον Παναθηναϊκό. Προφανώς, ως ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, γνωρίζει άριστα τις οφειλές που υπάρχουν, τα πρόσωπα και τα αρρύθμιστα ή μη ικανοποιημένα χρέη.

Από την άλλη πλευρά, εντούτοις, είναι δεδομένο ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έφυγε από τους «πράσινους» εξαιτίας των οφειλών που υπήρχαν προς το πρόσωπό του. Υπήρξαν πολλές αιτίες και αφορμές ώστε να οδηγηθεί ο Ζοτς σε αυτήν την απόφαση και μπορεί βεβαίως κάποιες από αυτές να είχαν οικονομικό χαρακτήρα, δεν είχαν όμως πρωτεύουσα σημασία. Γενικώς το καλοκαίρι υπήρξε μία καάσταση, όπου κατά κάποιον τρόπο τα οικονομικά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Αφενός διότι ήταν δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα χαμήλωνε τον πήχη του μπάτζετ κι ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να χτυπήσει τα... πετροδόλαρα των Ρώσων ή τα αμέτρητα χρήματα των Τούρκων. Κάπως έτσι αποχώρησαν ο Καϊμακόγλου και ο Καλάθης.

Ο Βουγιούκας ήταν διαφορετική περίπτωση, διότι και ο ίδιος βρήκε μεγάλη πρόταση από την Καζάν, ενώ και ο Παναθηναϊκός δεν καιγόταν να τον κρατήσει. Ο Περπέρογλου δεν βρέθηκε ποτέ στα πλάνα του προπονητή, όπως και ο Σάτο (που έχει απαγορευτικό κασέ έτσι κι αλλιώς) αλλά και ο Μάριτς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου