COLONOS

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ 170 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


Οι υποσχέσεις και τα ερωτηματικά

Κάτι λιγότερο από μία ώρα κράτησε η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρίγκιπα Φεϊζάλ, όπου ο Σαουδάραβας παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε προς τους μετόχους του Παναθηναϊκού για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ. Μία πρόταση που περιελάμβανε ξανά εντυπωσιακά νούμερα (σύμφωνα με όσα έστειλε στους μετόχους φτάνουν τα 170 εκατ. ευρώ), όμως από την άλλη άφησε σημαντικά ερωτηματικά και «κενά» ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επένδυση και η πιθανή είσοδός του Σαουδάραβα στην ΠΑΕ. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

1ον: Το πρώτο «οφσάιντ» έχει να κάνει με το αντίγραφο της περίφημης επιταγής των 28 εκατ. ευρώ. Στην πρόταση του Φεϊζάλ προς τους μετόχους (που μοιράστηκε χθες εγγράφως προς τους δημοσιογράφους με σβησμένα τα στοιχεία της επιταγής και τον συμβολαιογράφο που έχει το πρωτότυπό της) τονίζεται πως για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών (ελάχιστο ποσοστό 67,5%) εκδόθηκε στις 5/12/12 τραπεζική επιταγή ύψους 28 εκατ. ευρώ από την Barclays Bank σε διαταγή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η πλευρά του Τσάκα διέρρεε από το βράδυ της Τρίτης πως στους μετόχους απεστάλη και φωτοτυπημένο αντίγραφο της επιταγής. Κάτι που εντούτοις δεν επιβεβαίωσε κανείς από τους βασικούς μετόχους, ενώ υπογραμμιζόταν πως η πρόταση δεν πήγε στα χέρια τους μέσω εξωδίκου, αλλά μέσω μίας απλής επιστολής! Μετά τη συνέντευξη η εν Ελλάδι δικηγόρος του Κασσιανή Μιχοπούλου έλεγε σε «πηγαδάκια» πως δεν εστάλη φωτοτυπία της επιταγής, αλλά τα στοιχεία της, υποστηρίζοντας πως ήταν εύκολο για κάθε μέτοχο, εφόσον είχε αυτά τα στοιχεία, να τσεκάρει εάν υπήρχε όντως μέσω της Barclays. Λίγες ώρες μετά, ο Βλάσσης Τσάκας σε δηλώσεις του στον Sentra 103,3 το πήγε ακόμη πιο μακριά, λέγοντας πως «όντως έτσι είναι, δεν στείλαμε αντίγραφο της επιταγής. Τους είπαμε να πάνε σε συμβολαιογράφο Αθηνών και κάθε μέτοχος μπορεί να παίρνει το αντίγραφο της επιταγής».


Η πρόταση του Φεϊζάλ για τον Παναθηναϊκό


2ον: Το δεύτερο «κενό» των τοποθετήσεων του πρίγκιπα Φεϊζάλ (στις οποίες έπαιρναν τον λόγο για να δώσουν διευκρινίσεις οι Τσάκας και Μιχοπούλου, με αποτέλεσμα να περιπλέκουν ενίοτε τις απαντήσεις και να μην ολοκληρώνει ξεκάθαρα τις σκέψεις του ο Σαουδάραβας), αφορούσε το τι θα κάνει εάν η απάντηση των μετόχων είναι αρνητική. Κι αν σκοπεύει να εμμείνει, προχωρώντας σε είσοδό του στην ΠΑΕ μέσω της επικείμενης αύξησης ΜΚ ύψους 15 εκατ.: «Αυτή τη στιγμή κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Εάν δεν πάρουμε απάντηση, μπορεί να συζητήσουμε εάν μπορούμε να πάρουμε πλειοψηφικό πακέτο με το να βάλουμε λεφτά στην αύξηση» ήταν το αρχικό σχόλιο του Φεϊζάλ, με τον Τσάκα να συμπληρώνει: «Αν δεν δούμε τους όρους της αύξησης, δεν μπορούμε να πούμε ναι ή όχι».

Οι δημοσιογράφοι επέμεναν κι ο πρίγκιπας ρωτήθηκε εκ νέου αν ο όρος του 67,5% των μετοχών είναι αδιαπραγμάτευτος ή αν μπορεί να μπει αρχικά με 15 εκατ. ευρώ παίρνοντας το 50-55% και στη συνέχεια να αυξήσει το ποσοστό του, με τον Τσάκα να απαντάει: «Με εξαίρεση τους Βγενόπουλο, Πολέμη, δεν συμμετέχουν άλλοι οικονομικά στην ΠΑΕ. Με το ?αν? δουλειά δεν γίνεται. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και είναι αδιαπραγμάτευτη». Λίγο μετά πάντως, σε συζητήσεις εκτός της αίθουσας, άφηνε ανοιχτό παράθυρο να κινηθούν και μέσω της ΑΜΚ.

3ον: Το τρίτο ερωτηματικό είχε να κάνει με το ξεκάθαρο «show us the money» («δείξε μας τα λεφτά») που έχουν ζητήσει οι βασικοί μέτοχοι της ΠΑΕ από τον Φεϊζάλ για να πειστούν για τη σοβαρότητα των προθέσεών του. Οπως και γιατί δεν έχει γίνει ακόμη συνάντηση με τον Αλαφούζο, με την πλευρά του πρίγκιπα να επιστρέφει σ' αυτό το γαϊτανάκι των προηγούμενων μηνών, πως πρώτα θα γίνει δεκτή η πρότασή του και μετά θα δείξει (και) εν Ελλάδι τα λεφτά του. Μύλος

«Δεν έχω πρόβλημα να φέρω τα λεφτά σε ελληνική τράπεζα» είπε σε ερώτηση γιατί και κινήθηκε ξανά μέσω ξένης τράπεζας. «Να δεχθούν την πρότασή μου και μετά θα τα φέρω σε ελληνική. Με μια εντολή μου σε λιγότερο από μια μέρα μεταφέρονται από μια τράπεζα σε άλλη. Η επιταγή έχει εκδοθεί. Εχουν δεσμευτεί τα λεφτά για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός». Και συμπλήρωσε: «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πιο σοβαρή πρόταση από αυτή. Ηρθα ο ίδιος στην Ελλάδα. Με την πρόταση έχει γίνει και πρόσκληση να έρθει ο κ. Αλαφούζος εδώ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου