COLONOS

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

105 χρόνια μετά, η φλόγα που άναψε ο Γεώργιος Καλαφάτης


105 χρόνια μετά, η φλόγα που άναψε ο Γεώργιος Καλαφάτης

Η 19η Φεβρουαρίου είναι μία πένθιμη μέρα για τον Παναθηναϊκό. Σαν σήμερα, 49 χρόνια πριν, το 1964, άφησε την τελευταία του πνοή ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε ηλικία 74 χρόνων.

Ένας εξαίρετος άνθρωπος, ένας άνδρας πρότυπο, μεγαλωμένος με τις αρχαίες ελληνικές αξίες και ιδανικά, ο Γεώργιος Καλαφάτης έμελλε να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στις σελίδες του ελληνικού αθλητισμού αλλά και της ελληνικής ιστορίας.

Γεννημένος το 1890 στα Εξάρχεια, από μικρός θα ξεχωρίσει για το ήθος, την εξυπνάδα, και τις αθλητικές του ικανότητες.


 Πολυτάλαντος, σπούδασε Ιατρική και Γυμναστική, αποφοιτώντας από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το “Διδασκαλείον Γυμναστικής” αντίστοιχα. Πρότυπο ανδρείας και τιμής, υπηρέτησε τη χώρα μας στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Α' Παγκόσμιο πόλεμο, αφυπηρετώντας με τον βαθμό του Υποναύαρχου.

 Πολυαθλητής, με διακρίσεις στον στίβο, στο άλμα και στη ρίψη, κατείχε εξέχοντα ρόλο στους αθλητές του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου. Στις αρχές του 1900 θα γνωρίσει το ποδόσφαιρο μέσα από αγώνες που γίνονταν στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου από τα πληρώματα ξένων πλοίων που προσάραζαν στον Πειραιά. Θα γίνει μέλος της πρώτης ανεπίσημης Εθνικής Ομάδας της Ελλάδας στο Ποδόσφαιρο.
Μετά από άρνηση του Πανελληνίου να ιδρύσει τμήμα ποδοσφαίρου, αφού το ξενόφερτο αυτό άθλημα δεν έχαιρε καθόλου εκτίμησης από τους παράγοντες της εποχής, αποστατεί και δημιουργεί μετά από συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, την πρώιμη ονομασία του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου. Η ιστορική εκείνη μέρα ήταν η 3η Φλεβάρη του 1908!
Στον Παναθηναϊκό ο Γεώργιος Καλαφάτης θα υπηρετήσει από όλα τα πόστα. Αρχικά σαν ποδοσφαιριστής κι έπειτα σαν προπονητής. Θα οργανώσει τον σύλλογο και θα ιδρύσει και άλλα τμήματα, τα οποία με τη σειρά τους θα πρωταγωνιστήσουν σε πανελλήνιο και αργότερα βαλκανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 1919 θα έρθει σε πρώτη επαφή με το μπάσκετ στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες στο Παρίσι, και θα πρωτοστατήσει και πάλι για τη δημιουργία ενός τμήματος καλαθόσφαιρας στον Παναθηναϊκό.
Πραγματικός οραματιστής και με σκέψεις μπροστά από την εποχή του, θα καταφέρει να δώσει σπίτι στον Παναθηναϊκό στην καρδιά της Αθήνας, δημιουργώντας έτσι το πρώτο μας γήπεδο στη Λεωφόρο!
Σε εθνικό επίπεδο, φέρνει τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στη χώρα, και με τη συμβολή του η Ελλάδα μπαίνει πια στον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη! Στην εθνική ομάδα θα διατελέσει τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής.
Πρωτοπόρος, ο Γεώργιος Καλαφάτης ίδρυσε τον Παναθηναϊκό σε εποχές δύσκολες, βασισμένος στα ιδανικά και τις αξίες του αρχαίου αθάνατου ελληνικού πνεύματος. Ίδρυσε ένα σύλλογο πρότυπο του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Έναν σύλλογο βασισμένο στην άδολη και ανυστερόβουλη προσπάθεια για προώθηση του πολιτισμού. Έναν σύλλογο καινοτόμο, σύγχρονο, σημαιοφόρο στις επιτυχίες του ελληνικού ατομικού και ομαδικού αθλητισμού.


Έναν σύλλογο που θα αγαπηθεί όσο λίγοι από τους φιλάθλους του, και που θα ανταποδώσει την αγάπη με επιτυχίες ανά το παγκόσμιο! Ο Παναθηναϊκός είναι αναμφίβολα ο πλέον πολυνίκης και πολυπληθής ελληνικός σύλλογος, ξακουστός στις 4 γωνιές της γης, άξιος πρεσβευτής της χώρας μας, συνώνυμο της Ελλάδας και της ελληνικής ψυχής!

105 χρόνια μετά, η φλόγα που άναψε ο Γεώργιος Καλαφάτης στις καρδιές μας στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 λάμπει δυνατότερη από ποτέ, φωτίζοντας και δείχνοντας το δρόμο στις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όλοι μας οι τίτλοι, όλα τα μετάλλια, όλες οι βραβεύσεις και οι επιδόσεις, είναι όλα αφιερωμένα σε σένα, Μεγάλε Γιώργο Καλαφάτη!

O Θεός να αναπαύει τη ψυχή σου, αιώνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου