COLONOS

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Κοινοτικός ο Λέτο, χασούρα ο Παναθηναϊκός!


Με (σχεδόν) κομμένη ανάσα παρακολούθησαν πριν από λιγοστές ημέρες οι φίλοι του Παναθηναϊκού τη μεγάλη (ομολογουμένως) προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ για να λύσουν το συμβόλαιο του Σεμπαστιάν Λέτο, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής ο νεοαποκτηθείς Καζιγιάμα. Ο Γιαπωνέζος είχε καταφτάσει στην Αθήνα αρκετό καιρό νωρίτερα, αλλά δεδομένου ότι οι θέσεις των ξένων ήταν συμπληρωμένες και εκκρεμούσε η αποχώρηση του Αργεντινού (άρα ξένου) Σέμπα, ήταν αδύνατον να δηλωθεί και να αγωνιστεί. Εν τέλει, πριν από σχεδόν μία εβδομάδα, ο Παναθηναϊκός και ο Λέτο έφτασαν σε μία κοινώς αποδεκτή λύση για τη λύση του συμβολαίου και την απελευθέρωση μίας θέσης ξένου για λογαριασμό του Καζιγιάμα.

Καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όμως, οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» (πληρώνοντας ουσιαστικά τους κακούς χειρισμούς και της προγενέστερης κατάστασης) είχαν πλήρη άγνοια για μία εξέλιξη που ήταν εξαιρετικά σημαντική και την οποία, αν γνώριζαν, μπορεί να έβαζε σε διαφορετική βάση όχι μόνο τις διαπραγματεύσεις για το «διαζύγιο», αλλά ακόμα κι αυτήν την ίδια τη συνεργασία των δύο πλευρών.


Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες, περίπου έναν μήνα πριν καταλήξουν οι συζητήσεις των δύο πλευρών, ο Σεμπαστιάν Λέτο κέρδισε μία πολύ σημαντική δίκη στην Αργεντινή, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να αποκτήσει κοινοτικό (ιταλικό) διαβατήριο. Τις ημέρες, λοιπόν, που ο Παναθηναϊκός έτρεχε ώστε να προλάβει τις προθεσμίες και να απελευθερώσει μία θέση ξένου, ο Σεμπαστιάν Λέτο θα μπορούσε κάλλιστα να δηλωθεί ως κοινοτικός και να μην υπάρξει κανένα θέμα με τη συμμετοχή του Καζιγιάμα.

Παρ' όλα αυτά, το κόστος της άγνοιας για τον Παναθηναϊκό ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τις ημέρες που έχασε ο Γιαπωνέζος μέχρι να αγωνιστεί. Οι άνθρωποι του «τριφυλλιού» πιάστηκαν στο ύπνο όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές. Κι αυτό γιατί, εξαιτίας της βιασύνης, της απειρίας ή οποιασδήποτε άλλης πίεσης που μπορεί να ασκήθηκε, ο Παναθηναϊκός υπέγραψε μία συμφωνία με τον Λέτο που ορίζει ότι θα εισπράξει περίπου 1,1 εκατ. ευρώ σε οκτώ δόσεις (τελευταία είναι τον Δεκέμβριο του 2013), αν και θα έπρεπε να γνωρίζουν οι επιτελείς της ΠΑΕ ότι πολύ, μα πάρα πολύ σύντομα αυτό το ποσό θα μπορούσε να ρυθμιστεί σε 50 ή 60 δόσεις. Είναι πολύ φρέσκια η απόφαση που ελήφθη για τη Football League και τη Football League 2 σύμφωνα με την οποία χρέη 50 χιλιάδων ευρώ και άνω μπορούν να ρυθμιστούν σε τουλάχιστον 30 δόσεις. Ο κόσμος (του ποδοσφαίρου) το έχει τούμπανο και η Super League κρυφό καμάρι ότι παρόμοια απόφαση είναι θέμα (πολύ λίγου) χρόνου να ληφθεί και για τη μεγάλη κατηγορία και μάλιστα με αυξημένο αριθμό δόσεων συγκριτικά με τις 30 των πιο χαμηλών αγωνιστικών στρωμάτων.

Βεβαίως θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το τελικό ποσό του συμβιβασμού που «πέτυχε» ο Παναθηναϊκός, αφενός απώλεσε ένα περιουσιακό στοιχείο (μειωμένης μεν αξίας λόγω του τραυματισμού του, αλλά δεδομένης ποιότητας), αφετέρου θα πληρώσει πολλά χρήματα σε οκτώ μήνες για έναν παίκτη που δεν θα του ανήκει. Λίγα λιγότερα από αυτά που όριζε το συμβόλαιό του το οποίο έληγε σε ενάμιση χρόνο.

Ουσιαστικά, το ζήτημα με το κοινοτικό διαβατήριο του Λέτο, που ήταν ανοιχτό το 2007 και αποτέλεσε τον λόγο που είχε μεγάλα προβλήματα στη Λίβερπουλ, εγείρει αρκετά ερωτηματικά, που έχουν πρακτική και ηθική βαρύτητα. Ο Αργεντινός φεύγει από την (λατρεμένη του) Αθήνα, κουβαλώντας πάρα πολλά παράπονα για τον τρόπο που του φέρθηκε ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του. Σε προσωπικές συνομιλίες έλεγε ότι δεν ασχολήθηκε κανείς πραγματικά μαζί του στο διάστημα που ήταν απών, ότι είχε μείνει μόνος του να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, ενώ έθετε και ζητήματα ιατρικών χειρισμών για αντικειμενικά, όμως, πολύ δύσκολη περίπτωση τραυματισμού.

Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ήδη, εδώ και πολύ καιρό, τον Λέτο έχει προσεγγίσει ομάδα από το υψηλότερο ράφι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου με διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δεδομένη τη διάθεση εκ μέρους του κλαμπ να περιμένει με υπομονή την πλήρη αποθεραπεία του. Αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε ο Παναθηναϊκός θα αντιληφθεί ότι θα πληρώσει 1,1 εκατ. ευρώ για έναν παίκτη που (πιθανώς) θα μπορούσε να κρατήσει στο δυναμικό του και το καλοκαίρι (ανάλογα και με την πορεία της αποθεραπείας του) να τον πουλήσει (έστω και σε χαμηλή τιμή).

Ο Παναθηναϊκός, όμως, έχασε το παιχνίδι σε επίπεδο επικοινωνίας και κυρίως για τους χειρισμούς που (δεν) έκανε κατά την περσινή σεζόν, όταν ο Λέτο (όπως και κάθε τραυματίας παίκτης) βρέθηκε σε μία πολύ δύσκολη θέση. Δεν προσέγγισε τον Σέμπα, δεν του στάθηκε (όπως λέει ο ίδιος τουλάχιστον), δεν τον φρόντισε, δεν του έδειξε συμπαράσταση. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Αργεντινός να κρατήσει μυστική την επιχείρηση απόκτησης κοινοτικού διαβατηρίου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου