COLONOS

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ηταν στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο Φάμπρι


ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ


Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό λάθος της διοίκησης του Παναθηναϊκού ήταν η απόφαση για λύση της συνεργασίας με τον Χουάν Ραμόν Ρότσα και το δεύτερο μεγαλύτερο η επιλογή του αντικαταστάτη του. Τα χαρακτηριστικά της προπονητικής φιλοσοφίας του Φάμπρι και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του ήρθαν να προστεθούν σε μία εκρηκτική κατάσταση και να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα και μη αναστρέψιμα. Η επιλογή του Βαρέλα έγινε μετά από εισήγηση της διοίκησης για προπονητή "εξαμήνου" που θα είναι λάτρης της "σιδηράς πειθαρχίας" γιατί αυτό εκτιμούσαν ότι έπρεπε να γίνει στην ομάδα, με τη διαφορά ότι όταν κρίνεις ποδοσφαιρικά πρέπει να σε ενδιαφέρει πρωτίστως το ποδοσφαιρικό σκέλος και αυτό δεν ελήφθη καν υπόψη!

Ο Φάμπρι είναι ένας προπονητής αμυντικογενής, που διδάσκει το "ταμπούρι" και θέλει να προστατεύεται το "κάστρο" του, δηλαδή η άμυνά του. Οι γραμμές της ομάδας θέλει μεν να είναι κοντά (όπως όλοι οι προπονητές άλλωστε) αλλά και λίγα μέτρα μπροστά από τη μεγάλη περιοχή, υιοθετώντας τη λογική να "περιμένω τον αντίπαλο πίσω απ' τη σέντρα ή μάξιμουμ λίγα μέτρα μπροστά, να μη δεχτώ γκολ με τίποτα και να προσπαθήσω να σκοράρω με αντεπιθέσεις". Αυτού του είδους η φιλοσοφία ουδεμία σχέση έχει με τον Παναθηναϊκό και τις μεγάλες ομάδες εν γένει και φυσικά καμία απολύτως με αυτό που ήθελε ο Ρότσα να περάσει στην ομάδα και σε έναν βαθμό (με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό κυρίως) το πέτυχε. Αρα το ζητούμενο δεν είναι εάν ο Φάμπρι είναι καλός ή κακός, αλλά το εάν η φιλοσοφία του ταιριάζει με το μέγεθος της ομάδας και τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να αγωνίζεται.

Εκτός των άλλων ο Ισπανός τεχνικός είναι προφανές ότι δεν είχε ιδέα από την παρούσα πραγματικότητα της ομάδας και την "επιβάρυνσή" της από τους προηγούμενους μήνες και έδινε την εντύπωση ότι προσγειώθηκε με... αλεξίπτωτο σε μία συνηθισμένη, απλή δουλειά, για έναν σύλλογο ανάλογο με αυτούς που έχει προπονήσει στην καριέρα του... Αγνοια είχε επίσης και για την ελληνική πραγματικότητα, τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και τη νοοτροπία που μας διέπει. Εν ολίγοις ήταν μία άκρως αποτυχημένη επιλογή ακόμη κι αν εξ αρχής είχε τη λογική της μεταβατικής λύσης για την ομάδα.

Μόνο σ' ένα ματς όλες οι αλλαγές!

Πέραν του γεγονότος ότι ο Φάμπρι ανακάλυψε βελτίωση του Παναθηναϊκού στον αγώνα ρεβάνς με τον Πλατανιά, το οποίο χαρακτήρισε ως το καλύτερο της ομάδας από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου, ο Ισπανός προπονητής έχει εκπλήξει τους πάντες με την ελάχιστη παρεμβατικότητά του στη διάρκεια των αγώνων. Ο Φάμπρι έχει δώσει τέσσερα ματς με τον Παναθηναϊκό, δύο για το πρωτάθλημα και άλλα δύο για το Κύπελλο, εκ των οποίων μόλις σε ένα εξάντλησε τη δυνατότητα των αλλαγών του και φυσικά σε κανένα δεν τροποποίησε τη διάταξη της ομάδας (το τελευταίο πάντως το πράττουν αρκετοί προπονητές). Στα δύο τελευταία ματς, μάλιστα, στο προχθεσινό με τον Πλατανιά και στο τελευταίο του πρωταθλήματος με τον Πανθρακικό έκανε μόλις μία αλλαγή! Απέναντι στην ομάδα της Κομοτηνής ο Κουίνσι αντικατέστησε τον Μαυρία στο 64' και έκτοτε δεν υπήρξε άλλη αλλαγή, ενώ το ίδιο συνέβη και στα Περιβόλια που η μοναδική του παρέμβαση στον αγώνα έγινε στο 80' με τον Μπαρμαρούση αντί του Μαυρία. Στο ματς με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα έκανε και τις τρεις αλλαγές του (Ζέκα αντί Κουίνσι στο 58', Φορναρόλι αντί Τοτσέ στο 83' και Μπαρμπαρούση αντί Σισοκό στο 89') και με τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ δύο (Κουίνσι αντί Μπαραμπαρούση στο 56' και Φορναρόλι αντί Τοτσέ στο 80').

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου