COLONOS

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τα λαβράκια του Βαρέλα


Τα «λαβράκια» του Βαρέλα κολυμπούν σε ρηχά νερά

Oσα πρόλαβε να γλιτώσει ο ΠΑΟ από τη «Σκύλλα» τα έπαθε από τη «Χάρυβδη» και τώρα, τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος της περιόδου, χρειάζεται την υπέρβαση για να καταφέρει να πάρει μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση!
Η εικόνα του «τριφυλλιού» έχει την υπογραφή τριών ανθρώπων: Του Ζεσουάλδο Φερέιρα, που επιχείρησε να χτίσει έναν Παναθηναϊκό με ό,τι περίσσευε στα χαμηλότερα ράφια της αγοράς, του Γιάννη Αλαφούζου, που θαύμαζε τον Πορτογάλο ως έναν «μάγο της προπονητικής», αλλά και του Ούγκο Βαρέλα, του ανθρώπου που «επένδυσε» στον πανικό και στην παντελή άγνοια του προέδρου και του στενού του κύκλου στην ΠΑΕ και εξελίχτηκε σε «Χάρυβδη», καταδικάζοντας την ομάδα σε ανυποληψία!




Βαρέλα (αριστερά) και Φερέιρα φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή εικόνα της ομάδας.




Ο Βαρέλα για τους συμπατριώτες του προπονητές, προέδρους, δημοσιογράφους και ατζέντηδες, αντιμετωπίζεται ως μάνατζερ δεύτερης κατηγορίας που δραστηριοποιείται σε μικρομεσαίες ομάδες της πρώτης εθνικής ή με ποδοσφαιριστές που μένουν για καιρό στα αζήτητα και στις μαύρες λίστες των ομάδων τους. Οι δυνατότητές του του να φέρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά αλλά και ο βαθμός διορατικότητάς του για την ικανότητα ενός παίκτη φάνηκαν νωρίς αλλά έμειναν στην άκρη, μπροστά στο άδειο ταμείο και στις εισηγήσεις του Φερέιρα.
1. Αντρέ Πίντο: Οταν παίκτης της Πόρτο μένει ελεύθερος και δεν ενδιαφέρεται άλλη, ανταγωνίστρια των «Δράκων» ομάδα, τι να περιμένει ο ΠΑΟ, που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό; Ο ξεχασμένος, για τους Πορτογάλους, στόπερ, ήρθε, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και αμείβεται με 215.000 ευρώ ετησίως...
2. Οβόσου Κουίνσι: Σαν να μην ήξεραν τον παίκτη στον Παναθηναϊκό, από την αλλοπρόσαλλη αγωνιστική παρουσία του στην προηγούμενη σεζόν, έκαναν τα πάντα για να υλοποιήσουν την επιθυμία του Φερέιρα, σε σημείο που τον αγόρασαν (!) από την Αλ Σαντ και του χάρισαν τριετές συμβόλαιο με 550.000 ευρώ τον χρόνο!
3. Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες: Ο στόπερ από τη Βενεζουέλα που κέρδισε αρχικά θέση βασικού αλλά στη συνέχεια οι γκέλες του και τα πολλά ταξίδια στην πατρίδα του λόγω των προσκλήσεων από την εθνική της χώρας του τον άφησαν στον πάγκο ή στην εξέδρα. Ο Τριανταφυλλόπουλος δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον Βελάσκες, ο οποίος αμείβεται με 200.000 ευρώ ετησίως και έχει υπογράψει μέχρι το 2015!
4. Μπρούνο Φορναρόλι: Το πιο ακριβό «κελεπούρι» του Βαρέλα και του Φερέιρα. Με την καριέρα του να έχει φθίνουσα πορεία, κρίθηκε ο ιδανικός φορ για τον ΠΑΟ και ως τεράστια ευκαιρία το γεγονός ότι η ομάδα του (Μπόστον Ρίβερ) τον παραχωρούσε! «Δανεικός; Καλύτερα να τον αγοράσουμε», είπε ο Φερέιρα και ο Βαρέλα ανέλαβε τα υπόλοιπα. Τριετές κλιμακωτό συμβόλαιο (350.000, 400.000, 450.000 ευρώ) και 470.000 ευρώ στον σύλλογό του για να περάσει την πόρτα της Παιανίας ο Ουρουγουανός με τα δύο γκολ σε βάρος της Προοδευτικής, σε ματς Κυπέλλου!
5. Γιοχέι Καζιγιάμα: Είχε τέτοια σιγουριά ο Βαρέλα για τον Ιάπωνα μέσο που «έψησε» τη διοίκηση του ΠΑΟ να τον «κλείσει» από τον Οκτώβριο! Το καλοκαίρι η μεταγραφή δεν έγινε, γιατί, τελικά, αποκτήθηκε ο Κουίνσι. Ο Πορτογάλος σκάουτερ... πανηγύριζε γιατί συμφώνησε για τον δανεισμό του χωρίς αντίτιμο και η ΠΑΕ ανέλαβε να καταβάλει το 50% του συμβολαίου του (περίπου 70.000 ευρώ) έως το τέλος της περιόδου, αφού το υπόλοιπο θα το κάλυπταν χορηγοί.
6. Νίκι Κάιπερ: Ξεχασμένος κι από την Τβέντε λόγω της μακράς, ένεκα τραυματισμού, αποχής του από τους αγωνιστικούς χώρους, τον «ανακάλυψε» ο Παναθηναϊκός και ο Βαρέλα τον Ιανουάριο ως ιδανικό αντικαταστάτη του Σπυρόπουλου! Οι Ολλανδοί ούτε καν ζήτησαν χρήματα για τον δανεισμό του, η ΠΑΕ πληρώνει το υπόλοιπο του συμβολαίου του (σχεδόν 90.000 ευρώ) μέχρι τον Μάιο και ο Κάιπερ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυξήσει τον αριθμό (τρεις) των συμμετοχών του στα εναπομείναντα παιχνίδια.
7. Χοκίν Εσπάρθα: Στην επιλογή του Ισπανού έπαιξε ρόλο κυρίως ο Φάμπρι, που ήξερε τον παίκτη από τη μικρή χρονικά κοινή τους θητεία στην Ουέσκα (!), τον έκρινε κατάλληλο για τον ΠΑΟ και τα διαδικαστικά τα διεκπεραίωσε ο Βαρέλα: Συμφωνία μέχρι το τέλος της σεζόν έναντι 50.000 ευρώ με οψιόν ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια.
8. Λουτσιάνο Φιγκερόα: Ο Αργεντινός έμεινε ελεύθερος από την Εμελεκ και ένα πρωτάθλημα κατώτερο ποιοτικά ακόμα κι από το δικό μας... Ηταν εκτός δράσης για τρεις μήνες λόγω τραυματισμού, αλλά το όνομά του, το βιογραφικό του και η πίεση του χρόνου (ήρθε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου) ώθησαν τους «πράσινους» ν' ανακοινώσουν την απόκτησή του πριν καλά καλά περάσει από ιατρικές εξετάσεις και υπογράψει. Ο Βαρέλα έπεισε τον 31χρονο φορ να εισπράξει 120.000 ευρώ έως τον Μάιο!


Τα σχέδια Αλαφούζου για τον νέο ΠΑΟ 
Στροφή σε πρώην «πράσινους»
Ο Παναθηναϊκός ανακαινίζεται εκ βάθρων. Στις προθέσεις των διοικούντων την ΠΑΕ, και πρωτίστως του Γιάννη Αλαφούζου, είναι η ανάθεση των καθηκόντων του τεχνικού διευθυντή, θέση την οποία στο υπάρχον οργανόγραμμα καλύπτει ο παλιός άσος του ΠΑΟ Κώστας Ελευθεράκης, σε κάποιον νεότερο, επίσης γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας. Μετά τις αντιδράσεις των οπαδών για τον προαληφθέντα να αναλάβει τη θέση του τεχνικού διευθυντή Νίκο Νταμπίζα, η διοίκηση των «πρασίνων» ανέκρουσε πρύμναν.
Και έστρεψε το ενδιαφέρον της σε πράσινη δεξαμενή, καθώς οι φίλοι του ΠΑΟ «έκοψαν» τον Ν. Νταμπίζα όχι λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά εξαιτίας του... βεβαρημένου παρελθόντος: για το γεγονός, δηλαδή, ότι είχε φορέσει (την τετραετία 1994-'98) τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αλλωστε και ο Νίκος Λυμπερόπουλος, του οποίου το όνομα εμφανίστηκε στην επικαιρότητα μετά την (οπαδική) απόρριψη του «Ντάμπι», είναι το ίδιο άπειρος και στο μόνο που υπερέχει του συνδιεκδικητή για τη θέση του τεχνικού διευθυντή είναι το γεγονός ότι έχει υπηρετήσει (με επιτυχία) τον Παναθηναϊκό για μία επταετία (1996-2003).
Ο «Λύμπε», ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι τερμάτισε την πλούσια καριέρα του, στράφηκε στον χώρο των ατζέντηδων, ασχοληθείς κυρίως με παιδιά και νέους. Ενας εκ των πελατών του είναι και ο 20χρονος μέσος του ΠΑΟΚ Εργκις Κάτσε. Ομως ο Καλαματιανός πρώην ποδοσφαιριστής έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται, στην παρούσα φάση, να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή στον ΠΑΟ.
Στη λίστα του «τριφυλλιού» υπάρχουν και οι επίσης δύσκολες περιπτώσεις των Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολου, καθώς έχουν συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Οσο για τη θέση του προπονητή, ο Γιάννης Αναστασίου, παρά την απόρριψη του κουμπάρου του Νίκου Νταμπίζα, εξακολουθεί να είναι ο επικρατέστερος για να την καταλάβει, παρά το έλλειμμα εμπειρίας που παρουσιάζει.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου