COLONOS

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

«Οέ οέ, πρωτάθλημα μες στο Παλέ»

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 72-76 
     Ο βασιλιάς επέστρεψε στο θρόνο του! 


Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Ο απίστευτος Παναθηναϊκός με το ασύλληπτο 3-0 και με δύο νίκες μέσα στο ΣΕΦ κατέκτησε το πιο άνετο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων και επέστρεψε στον θρόνο του «βασιλιά» ύστερα από ένα χρόνο.
     «Οέ οέ, πρωτάθλημα μες στο Παλέ»

Ενας θρόνος που δίκαια τον κατέκτησε με βάση την εικόνα των δύο ομάδων στη σειρά των αγώνων… Φυσικά και αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα θλιβερά γεγονότα, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να… μπουκάρουν στο γήπεδο, να διακόπτουν το ματς 1:27 πριν από το φινάλε και να βάζουν… ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες είχε η ομάδα τους για να «γυρίσει» το ματς. Ταυτόχρονα, την έβαλαν σε μεγάλες περιπέτειες για την επόμενη περίοδο, καθώς ο Ολυμπιακός κινδυνεύει άμεσα με αφαίρεση δύο βαθμών για την επόμενη σεζόν!

Κοντσέρτο για «πολυβόλα» και +10 για Παναθηναϊκό

Οσα τρίποντα δεν μπορούσαν να βάλουν στα δύο πρώτα παιχνίδια, τα έβαλαν εις διπλούν στο ξεκίνημα του τρίτου ο Παναθηναϊκός και κυρίως ο Ολυμπιακός! Αν και οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν «ζεστοί» και προηγήθηκαν με 8-3, στη συνέχεια οι «πράσινοι» άρχισαν να… βομβαρδίζουν το αντίπαλο καλάθι και με απίστευτα ποσοστά από τα 6,75μ. «πάγωσαν» το ΣΕΦ!

Με 6/7 τρίποντα, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έφτασαν τη διαφορά στο +10 (24-14), με μια φωτοβολίδα να πέφτει στο παρκέ και από τύχη να μην χτυπάει κάποιον από τους παίκτες των δύο ομάδων. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός στάθηκε «όρθιος» στην πρώτη περίοδο, χάρις στον εξαιρετικό Πρίντεζη που έκανε την καλύτερή του εμφάνιση στους τελικούς. Με 3/3 τρίποντα και 11 πόντους στην α' περίοδο, ο διεθνής φόργουορντ ήταν αυτός που μείωσε στο τέλος του 10λέπτου, διατηρώντας τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (24-17).

Ο Κατσίβελης και το γρήγορο 8-0 του Ολυμπιακού
Το ξεκίνημα του β' 10λεπτου ήταν κομβικό, κυρίως για την ατμόσφαιρα που θα επικρατούσε στο ΣΕΦ και σ' αυτό το διάστημα ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερή περίοδό του συγκριτικά με τα εννιά προηγούμενα… Πέτυχε 22 πόντους, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, ενώ εκδήλωσε και πολλές γρήγορες επιθέσεις στο «πέντε εναντίον πέντε», με αποτέλεσμα να κάνει ένα γρήγορο σερί 8-0 με τον Κατσίβελη να δίνει καλύτερο ρυθμό και μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα.
Ετσι, το 17-24 μετατράπηκε σε 30-28, για να ακολουθήσει μια τεχνική ποινή στον Διαμαντίδη κι ένα γκολ φάουλ του Χάινς για το 39-35 του ημιχρόνου. Στο διάστημα αυτό ο Πεδουλάκης αναγκάστηκε να κρατήσει τον Γκιστ στο φάουλ με τα δύο γρήγορα φάουλ που χρεώθηκε, δεν βρήκε καμία λύση από τον Σχορτσανίτη που πέρασε και δεν ακούμπησε, ενώ μοιραία είδε τα ποσοστά της ομάδας του να μειώνονται από τα 6,75μ., καθώς ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να πετύχει τρίποντο στη β' περίοδο.

Ρεσιτάλ από… τετράποντα!
Αυτός ο τελικός ήταν πιο αμφίρροπος από κάθε άλλον και η μάχη κορυφώθηκε στη γ' περίοδο. Το προβάδισμα άλλαξε οκτώ φορές, άλλοτε με τον Ολυμπιακό να είναι στο +4, άλλοτε με τον Παναθηναϊκό να κάνει ένα μίνι σερί και να παίρνει κεφάλι στο σκορ. Το γ' 10λεπτο χαρακτηρίστηκε από τα… τετράποντα που σημείωσαν οι δύο ομάδες, δύο από πλευράς Ολυμπιακού και ένα από τον Παναθηναϊκό. Από μία οι Σπανούλης και Σλούκας ευστόχησαν σε τρίποντο και φάουλ, ενώ το ίδιο πέτυχε και ο Γκιστ, απαντώντας στους αντιπάλους του. Σημαντικός στο τελευταίο τρίλεπτο ήταν ο ρόλος του Σλούκα, ενώ πολύτιμες λύσεις για τον Παναθηναϊκό, εκμεταλλευόμενος όλα τα μις ματς, ήταν ο Κώστας Τσαρτσαρής.
Η χαμένη ευκαιρία του Κάρι και η επιστροφή του Ολυμπιακού
Ο πιο σταθερός παίκτης του Παναθηναϊκού στους δύο πρώτους τελικού έμελλε να είναι μοιραίος στον τρίτο. Στο +7, ύστερα από δύο σερί τρίποντα του Διαμαντίδη, ο Αμερικανός είχε την ευκαιρία να πάει το ματς στο +10, ωστόσο, αστόχησε ανενόχλητος κι έδωσε την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κάνει την μεγάλη επιστροφή. Μ' ένα σερί 10-0 και τον Σπανούλη να αναλαμβάνει δράση, οι πρωταθλητές επέστρεψαν, πέρασε μπροστά με 73-70, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό χωρίς πόντο για τέσσερα ολόκληρα λεπτά!
Από το 7:45 μέχρι το 3:25 οι «πράσινοι» δεν είχαν έβρισκαν διαδρόμους, άργησαν να πάνε στο μπόνους των ελευθέρων βολών και μοιραία βρέθηκαν πάλι να κυνηγάνε… Στο πιο κατάλληλο σημείο «χτύπησε» το δίδυμο Διαμαντίδη – Λάσμε για τον Παναθηναϊκό. Οι δύο παίκτες ήταν εύστοχοι από τη γραμμή των βολών, ο Ολυμπιακός… κόλλησε το μικρόβιο των «πράσινων» κι έβλεπε το καλάθι σαν κλειδαρότρυπα, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να βρεθούν ξανά στο +4 (76-72). Σ' εκείνο το σημείο και με 1:27 να απομένει, οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκαναν επίθεση στον πάγκο του Παναθηναϊκού με κροτίδες, φωτοβολίδες και διαφημιστικές πινακίδες (!), με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να αποχωρήσουν για τα αποδυτήρια και να διαταχθεί η εκκένωση του γηπέδου.
Τα δεκάλεπτα: 17-24, 39-35, 61-60, 72-76 (Δ)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 10, Λο 9, Αντιτς 2, Σπανούλης 13 (1), Περπέρογλου 5 (1), Σλούκας 8 (1), Πάουελ, Πρίντεζης 14 (3), Παπανικολάου 8 (2), Κατσίβελης 3.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης, Μπράμος 3 (1), Κάρι 4, Ματσιούλις 11 (2), Ούκιτς 10 (2), Λάσμε 12, Τσαρτσαρής 14 (1), Διαμαντίδης 18 (5), Γκιστ 4 (1), Γκουίν, Ξανθόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου