COLONOS

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σαράντα λεπτά μακριά από τον τίτλο ο Παναθηναϊκός!

Ετοιμος να γυρίσει στην κορυφή! 
Σαράντα λεπτά μακριά από τον τίτλο ο Παναθηναϊκός!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 63-52
Οι«πράσινοι» επικράτησαν στο ΟΑΚΑ του Ολυμπιακού με 63-52 και πλέον έχουν τρία… ματς μπολ για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα… Αν το κάνουν στο ΣΕΦ θα γράψουν ιστορία με 3-0, αν όχι θα επιστρέψουν στο ΟΑΚΑ για να τελειώσουν την σειρά μπροστά στο κοινό τους και στη χειρότερη περίπτωση θα ξαναπάνε στον Πειραιά για το πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι.
Ο Παναθηναϊκός, αν και βρέθηκε πίσω με 8 πόντους διαφοπρά, κατάφερε να διατηρηθεί σε απόσταση ασφαλείας στο τέλος του ημιχρόνου και στη γ' περίοδο έκανε την αντεπίθεσή του με κορυφαίους τους Ούκιτς, Μπράμο, Κάρι και Διαμαντίδη που «μίλησε» στο φινάλε.

Μύριζε τον πρώτο τελικό από την… ανάποδη
Με εξαίρεση το πρώτο δίλεπτο, η υπόλοιπη διάρκεια του α' ημιχρόνου μύριζε τον πρώτο τελικό από την… ανάποδη! Οι «πράσινοι» απειλούσαν μόνο με τον Ούκιτς, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι ψυχολογικά και με τον Σπανούλη να… σπάει τον «τσαμπουκά» της έδρας, ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα στο 7' και το διατήρησε μέχρι το 20'.

Η συνολική στατιστική των δύο ομάδων 
Αυτή τη φορά οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν καλύτερα ποσοστά, σούταραν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κι αυτό φάνηκε από το γεγονός πως έβαλαν κι αυτά που… δεν μπαίνουν, όπως για παράδειγμα το σουτ με ταμπλό του Χάινς ή το δίποντο του Αντιτς χωρίς ισορροπία. Ετσι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάει το σκορ σε υψηλό επίπεδο (21π. στο 10λεπτο) και με τον Παναθηναϊκό να σουτάρει με τραγικά ποσοστά (2/10 δίποντα) και να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, βρέθηκε στο +8 (27-19).
Τιμητικό το -2 για τον Παναθηναϊκό
Οι «πράσινοι» ήταν σαφώς επηρεασμένοι από το «πρέπει», η εικόνα του έμοιαζε πολύ με την εμφάνιση κόντρα στην Μπαρτσελόνα στον τέταρτο προημιτελικό, σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» που έδειξαν να διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία σε ματς που η νίκη χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη.
Ωστόσο, το 29-31 μάλλον ήταν περισσότερο τιμητικό για τον Παναθηναϊκό και πολύ λιγότερο για τον Ολυμπιακό, αν σκεφθεί κανείς ότι οι «πράσινοι» σούταραν με 43% στις βολές, 31% στα δίποντα (!!!) κι έχοντας έξι περισσότερα λάθη (11-5)! Αυτό επιτεύχθηκε, με τους Πειραιώτες να χάνουν μοναδικές ευκαιρίες να πάνε στο +10 και τους γηπεδούχους να αντιδρούν στο τελευταίο λεπτό, μ' ένα καλάθι του εκπληκτικού Ούκιτς (26-31) κι ένα μεγάλο τρίποντο του Μπράμου (29-31).
Ο… διακόπτης γύρισε με Μπράμο και Κάρι
Αυτό το -2 του πρώτου ημιχρόνου αποδείχτηκε «χρυσάφι» στη γ' περίοδο για τον Παναθηναϊκό. Με τον Μπράμο και τον Κάρι να παίρνουν την σκυτάλη από τον Ούκιτς, οι «πράσινοι» βρήκαν επιθετικές λύσεις από την περιφέρεια, πέτυχαν 24 πόντους σε μία περίοδο κι έφτασαν να προηγούνται με 52-43! Στο διάστημα αυτό ο Μπαρτζώκας έχασε τον εξαιρετικό Κατσίβελη που τραυματίστηκε και αποχώρησε για περίπου 8 λεπτά, είδε τον Αντιτς να χρεώνεται με τεχνική ποινή και γενικότερα προσπάθησε να ηρεμήσει τους παίκτες που ξαφνικά έχασαν το «καθαρό» μυαλό που είχαν στο πρώτο μέρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ολυμπιακός πέτυχε με… αίμα 14 πόντους στη γ' περίοδο, με τον Σπανούλη να μένει μακριά από το καλάθι του Ολυμπιακού και την ομάδα του να σουτάρει και πάλι με άσχημα ποσοστά από τα 6,75μ.!


Το τρίποντο του Διαμαντίδη και το καλάθι που (κακώς) δεν μέτρησε
Με τον Κάρι να συνεχίζει αυτή την πρωτοφανή ηρεμία για Αμερικανό και τον Διαμαντίδη να παίρνει πλέον περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες, ο Παναθηναϊκός ήθελε να διατηρήσει το +8 και να πάει με μεγαλύτερη άνεση στο τελευταίο τρίλεπτο. Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν με 55-50 στο 34', για να ακολουθήσει ένα απίστευτο τρίποντο του αρχηγού του Παναθηναϊκού, ενδεικτικό του χαρακτήρα του.
Αστοχεί στο πρώτο σουτ, οι συμπαίκτες του παίρνουν το επιθετικό ριμπάουντ και ο ίδιος ξαναπαίρνει την μπάλα από τα χέρια του συμπαίκτη του, επιχειρεί δεύτερη προσπάθεια και διαμορφώνει το 58-50. Ακολουθεί ένα εμπρόθεσμο καλάθι του Χάινς, το οποίο ωστόσο ο διαιτητής Αναστόπουλος ακύρωσε ως εκπρόθεσμο, ωστόσο από το ριπλέι είναι σαφές πως το καλάθι μετρούσε.
Οι διαιτητές, τηρώντας κατά γράμμα τον κανονισμό και με δεδομένο ότι η φάση δεν σημειώθηκε στο τελευταίο δίλεπτο του 10λεπτου, δεν είδαν το instant replay, με αποτέλεσμα το σκορ να παραμείνει 58-50. Στο τελευταίο τρίλεπτο, ο Παναθηναϊκός δεν είχε δυσκολία να κρατήσει τη διαφορά, με τον Ολυμπιακό να ολοκληρώνει με 52 πόντους ενεργητικό, μόλις έναν περισσότερο απ' ό,τι στο πρώτο ματς.
Τα δεκάλεπτα: 16-21, 29-31, 53-45, 63-52
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Σχορτσανίτης 2, Μπράμος 9 (3), Κάρι 8, Ματσιούλις 2, Ούκιτς 17 (4), Λάσμε 7, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 5 (1), Γκουίν 3 (1).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Χάινς 5, Λο 3, Άντιτς 7, Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 2, Σερμαντίνι, Σλούκας 2, Πάουελ, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 6 (1), Παπανικολάου 4, Κατσίβελης 8 (2).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου