COLONOS

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Βασιλική» πρόκριση στη Μαδρίτη!


Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται με το... ενάμισι πόδι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και θεωρητικά πλέον αυτό που έχει να σκέφτεται είναι πως θα πάρει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα.

Οι «πράσινοι» βρίσκονται μία νίκη πίσω από ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Εφές και θα προσπαθήσουν στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές να πάνε για μία ακόμα φορά κόντρα στις πιθανότητες.
Αυτή τη στιγμή η... λογική θέλει τον Παναθηναϊκό τέταρτο και να συγκρούεται με τη Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ. Ποιος όμως μπορεί να μιλήσει για λογική σε μία ομάδα που μέχρι τώρα ανατρέπει όλες τις εις βάρος της καταστάσεις...

Ας δούμε τις έχουν να «σκεφτούν» στον Παναθηναϊκό μέχρι το βράδυ της 4ης Απριλίου που θα ολοκληρωθεί το Top-16.

Πως μένει εκτός συνέχειας

Είναι το πλέον τραβηγμένο σενάριο καθώς προϋποθέτει δύο δικές του ήττες, αλλά ταυτόχρονα και δύο νίκες της Μάλαγα. Και είναι τραβηγμένο καθώς σε αυτό βοήθησε και η Ζαλγκίρις.
Κερδίζοντας την Εφές «υποχρέωσαν» τους Τούρκους να... καίγονται για τη νίκη την επόμενη αγωνιστική απέναντι στη Μάλαγα, μιας και σε περίπτωση ήττας τους κινδυνεύουν να χάσουν το πλεονέκτημα της έδρας.
Αν η Μάλαγα κάνει μία ήττα, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός, τότε οι Ισπανοί μένουν εκτός και ο Παναθηναϊκός είναι στα πλέι οφ.
Πως βγαίνει τέταρτος και πάει στη Μπαρτσελόνα
Αν ο Παναθηναϊκός επικρατήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία επί της Μπάμπεργκ και στο φινάλε του Top-16 χάσει στο ΟΑΚΑ από την ΤΣΣΚΑ τότε θα πάρει την τέταρτη θέση του ομίλου. Αυτό σημαίνει πως θα παίξει στα πλέι οφ με τη Μπαρτσελόνα που έχει πάρει την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο. Σε αυτή την περίπτωση το πλεονέκτημα θα είναι στους «μπλαουγκράνα».

Ο στόχος της τρίτης θέσης

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, θα πρέπει αρχικά να κάνει δύο νίκες στα ισάριθμα εναπομείναντα παιχνίδια. Μόνο έτσι θα μπορεί να περιμένει ενδεχομένως στραβοπατήματα κάποιων από τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω του.
Όπως μπορείτε να δείτε και πιο κάτω το άσχημα για τους «πράσινους» είναι πως έχουν μειονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και με τη Ρεάλ και με την Εφές.

Ωστόσο «ελπίζει» μόνο σε τριπλή ισοβαθμία με τη Ρεάλ και την Εφές αρκεί οι Τούρκοι να κερδίσουν και μέσα στη Μαδρίτη έτσι ώστε να αφήσουν τους Ισπανούς στο 0-2 και συνολικά στο 1-3 σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, τη στιγμή που η Εφές θα έχει 3-1 και ο Παναθηναϊκός 2-3 οπότε και θα είναι δεύτερος. Ωστόσο ακόμα και ως σενάριο το συγκεκριμένο μοιάζει αρκετά δύσκολο.
Πως θα έχει πλεονέκτημα στα πλέι οφ

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να έχει πλεονέκτημα έδρας, ανεξαρτήτου έδρας, θα πρέπει αρχικά να κάνει εκείνος το 2 στα 2 αλλά και να καλύψει το -17. Έτσι θα θέλει είτε την Εφές να κάνει δύο νίκες και τη Ρεάλ δύο ήττες, είτε το αντίστροφο. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μην χρειάζεται καν το +17, αρκεί να έχει κάνει δύο ήττες η ΤΣΣΚΑ.

Το σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας

Πολλές πιθανότητες βάσει του προγράμματος έχει το σενάριο που θέλει τις τέσσερις ομάδες που θα περάσουν στα πλέι οφ να έχουν την ίδια συγκομιδή, 24 βαθμούς. Για να συμβεί αυτό πρέπει την επόμενη εβδομάδα η ΤΣΣΚΑ να επικρατήσει της Ρεάλ στη Μόσχα, η Εφές στην Πόλη της Μάλαγα και ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας της Μπάμπεργκ. Παράλληλα στο φινάλε η Ρεάλ να επιβληθεί εντός έδρας της Εφές και ο Παναθηναϊκός της ΤΣΣΚΑ.

Σε αυτή την περίπτωση και επειδή οι ομάδες θα έχουν ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ρόλο θα παίξει το goal average στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Αυτή τη στιγμή και με τρεις αγώνες (μεταξύ τους) να απομένουν έχουν: ΤΣΣΚΑ +25, Ρεάλ +9, Εφές -13, Παναθηναϊκός -21.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να αποφύγει ο Παναθηναϊκός την τελευταία θέση θα πρέπει είτε να κερδίσει με μεγάλο σκορ την ΤΣΣΚΑ στο φινάλε είτε να χάσει με μεγάλη διαφορά η Εφές στη Μαδρίτη. Θεωρητικά μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω αλλά χρειάζεται μια ευρεία νίκη της ΤΣΣΚΑ επί της Ρεάλ και επίσης μια δική του νίκη με μεγάλη διαφορά επί της ΤΣΣΚΑ. Αυτό το σενάριο θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο μετά και από τη διεξαγωγή της προτελευταίας αγωνιστικής.

Οι ισοβαθμίες

Ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να καλύψει τις ήττες του από τη Ρεάλ και την Εφές, αλλά δεν έχει μπορέσει να καλύψει και τη διαφορά. Έτσι σε κάθε διπλή ισοβαθμία με μία από αυτές τις δύο ομάδες μειονεκτεί.
Του «μένει» μόνο η ΤΣΣΚΑ, με την οποία θα παίξει στο φινάλε στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο ακόμα και με νίκη του θα πρέπει να καλύψει το -17 από την ήττα του στη Μόσχα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
13η αγωνιστική (28/3)
ΤΣΣΚΑ - Ρεάλ
Εφές - Μάλαγα
Μπάμπεργκ - ΠΑΟ
Άλμπα - Ζαλγκίρις (29/3)
14η αγωνιστική (4/4)
Ζαλγκίρις - Μπάμπεργκ
Μάλαγα - Άλμπα
ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ
Ρεάλ - Εφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου