COLONOS

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Γι' αυτό είσαι ο αυτοκράτορας!


Στο σπίτι της βασίλισσας, ο Παναθηναϊκός απέδειξε ποιος είναι ο αυτοκράτορας! Κούρσεψε τη Μαδρίτη και με το μεγαλειώδες διπλό (73-74) έφυγε για τους 8 ! 

Η προηγούμενη επίσκεψή του στην Ισπανία ήταν δραματική κι άκρως οδυνηρή. Τώρα επέστρεψε κι επανόρθωσε! Η Ρεάλ Μαδρίτης συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικότερων υποψηφίων για πρόκριση στo FINAL FOUR του Λονδίνου, αλλά ποτέ κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την καρδιά του εξάκις Πρωταθλητή Ευρώπης, έστω και σε μία περίοδο γεμάτη αλλαγές σε πρόσωπα, τραυματισμούς και σκαμπανεβάσματα στην απόδοση.

Ο Παναθηναϊκός έφυγε θριαμβευτής απ το PALACIO DE DEPORTES της Μαδρίτης (73-74) και πλέον κάνει σχέδια, όχι πώς θα συνεχίσει στα playoffs, αλλά από ποια θέση θα το πετύχει, αφού πια η 4η είναι πολύ μικρή να τον χωρέσει!

Η παρουσία του στην τελική 8άδα δεν εξασφαλίσθηκε, αλλά φαντάζει θέμα χρόνου, μια και πλέον χρειάζεται είτε μία νίκη του απέναντι σε Μπάμπεργκ ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας είτε μία ήττα της Ουνικάχα απ την Αναντολού Εφές ή την Άλμπα Βερολίνου. Αλλά γιατί να συμβιβαστεί με τα λίγα...


ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Τα 19 λάθη του Παναθηναϊκού ήταν ανεπίτρεπτα για μία τόσο σημαντική αναμέτρηση (σ.σ. ας όψονται κι οι διαιτητές με αρκετά αμφιλεγόμενα επιθετικά φάουλ), αλλά ευτυχώς η Ρεάλ Μαδρίτης ισορρόπησε την κατάσταση με τα δικά της 12 λάθη και με την αστοχία της πίσω απ τη γραμμή των 6,75 μέτρων. Χωρίς το περιφερειακό σουτ, χωρίς να της επιτρέπεται να τρέξει στο παρκέ και με ελάχιστους χώρους δράσης απ την ως επί το πλείστον καλή άμυνα, η ισπανική ομάδα ακολούθησε τον ρυθμό του Παναθηναϊκού, ο οποίος εν τέλει την εκτέλεσε αργά και βασανιστικά.

MVP: Ο Κώστας Τσαρτσαρής αποτέλεσε λύση... υπερπολυτελείας για την ομάδα του, μετρώντας 16 πόντους (3/3δίπ., 2/3τρίπ., 4/6β.), 1 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο (και 2 λάθη) σε 23:43 συμμετοχής. Αν στα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν και λίγο πιο προσεκτικός στις ελεύθερες βολές...

ΑΦΑΝΤΟΣ: Ο Τζέισι Κάρολ αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για όποια ομάδα τού επιτρέψει να σουτάρει. Aυτή τη φορά ο Αμερικανός γκαρντ περιορίστηκε σε μόλις 4 πόντους (2/3δίπ., 0/3τρίπ.), 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 22:20 παρουσίας στο παρκέ.

ΚΕΥ ΡΟΙΝΤ: Η Ρεάλ Μαδρίτης ξέφυγε με 63-58 στα μισά της τέταρτης περιόδου, αλλά δύο συνεχόμενα τρίποντα των Μπράμου και Διαμαντίδη κι ένα lay up του Ρόκο-Λένι Ούκιτς έτρεξαν 0-8 σερί για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος προσπέρασε με 63-66, μπαίνοντας στο τελευταίο 2λεπτο. Ακολούθησαν λάθη επί λαθών, με τελευταίο αυτό του Μίρζα Μπέγκιτς, το οποίο εξαργύρωσε ο Κώστας Τσαρτσαρής (2/2β. για το 67-71 στο 40 ). Στη συνέχεια βρέθηκε δις να κάνει 1/2 βολές, αλλά το ίδιο έκανε κι ο Σέρχιο Λιουλ, όπως κι ο Δημήτρης Διαμαντίδης στα -7,6 (71-74). Ο Νίκολα Μίροτιτς δεν τους μιμήθηκε (2/2β. για το 73-74 στα 4,8 ), πριν ο Μήτσος οδηγηθεί εκ νέου στη γραμμή του φάουλ. Οι 0/2 βολές του στα -3,3 ήταν καλύτερες κι από εύστοχες (σ.σ. στην περίπτωση των 2/2β. η Ρεάλ Μαδρίτης θα είχε τη δυνατότητα να ισοφαρίσει από οργανωμένη επίθεση), αφού ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ αναγκάστηκε να πετάξει τη μπάλα πίσω απ το κέντρο και να βρει την κορυφή του ταμπλό.

ΑΞΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ: Η αναμέτρηση απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν υψηλής επικινδυνότητας για τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά το PALACIO DE DEPORTES γέμισε μόλις κατά τα 2/3 του. Οι 9.496 θεατές, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ευρωλίγκας, μόνο λίγοι δεν ήταν, αλλά, βάσει αξίας της νίκης κι ονόματος αντιπάλου, αναμενόταν μεγαλύτερη προσέλευση.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-38, 53-49, 73-74
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ (2λ.), Φερνάντεθ 17 (3/5δίπ., 1/6τρίπ., 8/8β., 2ασ., 3κλ., 4λ.), Σουάρεθ 3 (0/1τρίπ.), Ρέγες 6 (9ρ.), Μίροτιτς 17 (3/4δίπ., 0/1τρίπ., 11/12β.), Ροντρίγκεθ 10 (0/3τρίπ., 2λ.), Χετσχάιμεϊρ, Μπέγκιτς 9 (5ρ., 2λ.), Κάρολ 4 (0/3τρίπ., 2κλ.), Λιουλ 7 (1/4δίπ., 1/3τρίπ., 2/4β.)
Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 3 (0/1δίπ., 1/4τρίπ., 3ρ., 2κλ., 1λ.), Ματσιούλις 4 (0/1δίπ., 1/3τρίπ., 1/2β., 3ρ., 1ασ., 1λ.), Ούκιτς 12 (3/7δίπ., 2/4τρίπ., 6ρ., 1ασ., 3λ.), Λάσμε 10 (4/6δίπ., 2/2β., 5ρ., 1κοψ., 2λ.), Τσαρτσαρής 16 (3/3δίπ., 2/3τρίπ., 4/6β., 1ρ., 1ασ., 1κλ., 2λ.), Διαμαντίδης 14 (3/3δίπ., 2/5τρίπ., 2/6β., 3ρ., 8ασ., 1κλ., 1κοψ., 3λ.), Γκιστ 4 (2/2δίπ., 0/2τρίπ., 1ρ., 1ασ., 1λ.0, Μπανκς 3 (1/4τρίπ., 1λ.), Ξανθόπουλος, Σκορδίλης 2 (1/1δίπ., 1ρ.), Σχορτσανίτης 6 (1/2δίπ., 4/5β., 1ρ., 4λ.)

Συνολική στατιστική:
Ρεάλ Μαδρίτης: 20/34δίπ., 2/17τρίπ., 27/35β., 21-11ρ., 6ασ., 6κλ., 2κοψ., 14λ.
Παναθηναϊκός: 17/26δίπ., 9/23τρίπ., 13/23β., 19-6ρ., 12ασ., 4κλ., 2κοψ., 19λ.

Βασιλική» πρόκριση στη Μαδρίτη!


Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται με το... ενάμισι πόδι στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και θεωρητικά πλέον αυτό που έχει να σκέφτεται είναι πως θα πάρει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα.

Οι «πράσινοι» βρίσκονται μία νίκη πίσω από ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ και Εφές και θα προσπαθήσουν στις δύο εναπομείνασες αγωνιστικές να πάνε για μία ακόμα φορά κόντρα στις πιθανότητες.
Αυτή τη στιγμή η... λογική θέλει τον Παναθηναϊκό τέταρτο και να συγκρούεται με τη Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ. Ποιος όμως μπορεί να μιλήσει για λογική σε μία ομάδα που μέχρι τώρα ανατρέπει όλες τις εις βάρος της καταστάσεις...

Ας δούμε τις έχουν να «σκεφτούν» στον Παναθηναϊκό μέχρι το βράδυ της 4ης Απριλίου που θα ολοκληρωθεί το Top-16.

Πως μένει εκτός συνέχειας

Είναι το πλέον τραβηγμένο σενάριο καθώς προϋποθέτει δύο δικές του ήττες, αλλά ταυτόχρονα και δύο νίκες της Μάλαγα. Και είναι τραβηγμένο καθώς σε αυτό βοήθησε και η Ζαλγκίρις.
Κερδίζοντας την Εφές «υποχρέωσαν» τους Τούρκους να... καίγονται για τη νίκη την επόμενη αγωνιστική απέναντι στη Μάλαγα, μιας και σε περίπτωση ήττας τους κινδυνεύουν να χάσουν το πλεονέκτημα της έδρας.
Αν η Μάλαγα κάνει μία ήττα, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός, τότε οι Ισπανοί μένουν εκτός και ο Παναθηναϊκός είναι στα πλέι οφ.
Πως βγαίνει τέταρτος και πάει στη Μπαρτσελόνα
Αν ο Παναθηναϊκός επικρατήσει την ερχόμενη εβδομάδα στη Γερμανία επί της Μπάμπεργκ και στο φινάλε του Top-16 χάσει στο ΟΑΚΑ από την ΤΣΣΚΑ τότε θα πάρει την τέταρτη θέση του ομίλου. Αυτό σημαίνει πως θα παίξει στα πλέι οφ με τη Μπαρτσελόνα που έχει πάρει την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο. Σε αυτή την περίπτωση το πλεονέκτημα θα είναι στους «μπλαουγκράνα».

Ο στόχος της τρίτης θέσης

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από την τέταρτη θέση, θα πρέπει αρχικά να κάνει δύο νίκες στα ισάριθμα εναπομείναντα παιχνίδια. Μόνο έτσι θα μπορεί να περιμένει ενδεχομένως στραβοπατήματα κάποιων από τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω του.
Όπως μπορείτε να δείτε και πιο κάτω το άσχημα για τους «πράσινους» είναι πως έχουν μειονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας και με τη Ρεάλ και με την Εφές.

Ωστόσο «ελπίζει» μόνο σε τριπλή ισοβαθμία με τη Ρεάλ και την Εφές αρκεί οι Τούρκοι να κερδίσουν και μέσα στη Μαδρίτη έτσι ώστε να αφήσουν τους Ισπανούς στο 0-2 και συνολικά στο 1-3 σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, τη στιγμή που η Εφές θα έχει 3-1 και ο Παναθηναϊκός 2-3 οπότε και θα είναι δεύτερος. Ωστόσο ακόμα και ως σενάριο το συγκεκριμένο μοιάζει αρκετά δύσκολο.
Πως θα έχει πλεονέκτημα στα πλέι οφ

Για να μπορέσει ο Παναθηναϊκός να έχει πλεονέκτημα έδρας, ανεξαρτήτου έδρας, θα πρέπει αρχικά να κάνει εκείνος το 2 στα 2 αλλά και να καλύψει το -17. Έτσι θα θέλει είτε την Εφές να κάνει δύο νίκες και τη Ρεάλ δύο ήττες, είτε το αντίστροφο. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να μην χρειάζεται καν το +17, αρκεί να έχει κάνει δύο ήττες η ΤΣΣΚΑ.

Το σενάριο της τετραπλής ισοβαθμίας

Πολλές πιθανότητες βάσει του προγράμματος έχει το σενάριο που θέλει τις τέσσερις ομάδες που θα περάσουν στα πλέι οφ να έχουν την ίδια συγκομιδή, 24 βαθμούς. Για να συμβεί αυτό πρέπει την επόμενη εβδομάδα η ΤΣΣΚΑ να επικρατήσει της Ρεάλ στη Μόσχα, η Εφές στην Πόλη της Μάλαγα και ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας της Μπάμπεργκ. Παράλληλα στο φινάλε η Ρεάλ να επιβληθεί εντός έδρας της Εφές και ο Παναθηναϊκός της ΤΣΣΚΑ.

Σε αυτή την περίπτωση και επειδή οι ομάδες θα έχουν ίδιους βαθμούς στα μεταξύ τους παιχνίδια, ρόλο θα παίξει το goal average στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Αυτή τη στιγμή και με τρεις αγώνες (μεταξύ τους) να απομένουν έχουν: ΤΣΣΚΑ +25, Ρεάλ +9, Εφές -13, Παναθηναϊκός -21.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για να αποφύγει ο Παναθηναϊκός την τελευταία θέση θα πρέπει είτε να κερδίσει με μεγάλο σκορ την ΤΣΣΚΑ στο φινάλε είτε να χάσει με μεγάλη διαφορά η Εφές στη Μαδρίτη. Θεωρητικά μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω αλλά χρειάζεται μια ευρεία νίκη της ΤΣΣΚΑ επί της Ρεάλ και επίσης μια δική του νίκη με μεγάλη διαφορά επί της ΤΣΣΚΑ. Αυτό το σενάριο θα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρο μετά και από τη διεξαγωγή της προτελευταίας αγωνιστικής.

Οι ισοβαθμίες

Ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να καλύψει τις ήττες του από τη Ρεάλ και την Εφές, αλλά δεν έχει μπορέσει να καλύψει και τη διαφορά. Έτσι σε κάθε διπλή ισοβαθμία με μία από αυτές τις δύο ομάδες μειονεκτεί.
Του «μένει» μόνο η ΤΣΣΚΑ, με την οποία θα παίξει στο φινάλε στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο ακόμα και με νίκη του θα πρέπει να καλύψει το -17 από την ήττα του στη Μόσχα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα
13η αγωνιστική (28/3)
ΤΣΣΚΑ - Ρεάλ
Εφές - Μάλαγα
Μπάμπεργκ - ΠΑΟ
Άλμπα - Ζαλγκίρις (29/3)
14η αγωνιστική (4/4)
Ζαλγκίρις - Μπάμπεργκ
Μάλαγα - Άλμπα
ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ
Ρεάλ - Εφές

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης



Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ, μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου στο «Αθλητικό Μετρόπολις»: 
Για το εάν θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη για το ντέρμπι: 
«Ναι, θα ανέβω. Αλίμονο. Όχι, δεν είναι κάποια εξαίρεση. Πάω σε πολλά γήπεδα και θα έρθω και στην Τούμπα οπωσδήποτε. Είναι άλλωστε ένα ντέρμπι, ενώ και η μισή μου καταγωγή είναι από τη Θεσσαλονίκη. Εγώ γεννήθηκα στο “Ελενα”, δίπλα στη Λεωφόρο και μεγάλωσα στην πλατεία Μαβίλη που επίσης βρίσκεται κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Για τον Ιβάν Σαββίδη και αν θα επιδιώξει να τον συναντήσει: 
«Δεν τον ξέρω καλά. Τον έχω συναντήσει μια φορά και μου έχει κάνει εξαιρετική εντύπωση. προσπαθήσω να τον δω. Νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ είναι πολύ τυχερός που έχει ένα τόσο σοβαρό επενδυτή, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βοηθάει. Εξυγιαίνεται η ομάδα ώστε να σπάσουν τα μονοπώλια που δημιουργούν πρόβλημα».

Για το εάν είχε αποτέλεσμα το πρόσφατο ραντεβού του:
«Δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για κάτι. Μιλήσαμε για τις συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μου είπε για τις εταιρείες του στη Ρωσία και όλη η κουβέντα ήταν εποικοδομητική. Στο γήπεδο βέβαια είμαστε σκληροί ανταγωνιστές. Θέλουμε να κερδίσουμε, όπως φαντάζομαι θέλει και ο ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι οι υγιείς και ηθικές ομάδες έχουν λόγους να συνεργάζονται γι' αυτό και κοιτάμε να έχουμε επαφές μαζί τους».

Για μια πιθανή συνάντηση ανάμεσα στον Σαββίδη και τον Μαρινάκη:
«Δεν μπορώ να ξέρω αν συνάντησε τον κύριο Μαρινάκη. Φαντάζομαι αυτή τη στιγμή τα αγωνιστικά συμφέροντα του ΠΑΟΚ έχουν πιο πολλά κοινά με τα δικά μας. Και ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός ζητούν ισοτιμία και σωστούς κανόνες. Δεν ζητούν χάρες και άλλα πράγματα που δεν πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς υπάρχουν. Με αυτή την έννοια ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και άλλες υγιείς ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της κάθαρσης. Όταν το ποδόσφαιρο είναι προβλέψιμο και φτάνουμε να ξέρουμε ποιος θα κερδίσει, χάνει το ενδιαφέρον του. Αν ο ΠΑΟΚ για παράδειγμα δεν βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ θα χάσει 20 εκατομμύρια αυτό δημιουργεί τρομερή στρέβλωση. Όταν πηγαίνει μια ομάδα μονίμως στο Τσάμπιονς Λιγκ αυτό νοθεύει τον ανταγωνισμό».

Για το εάν συμμερίζεται παλαιότερη δήλωση του Ιβάν Σαββίδη ότι ο ΠΑΟΚ ακόμη και Μπαρτσελόνα να γίνει, πρωτάθλημα δεν θα πάρει:
Απολύτως
Για το εάν ισχύει το ίδιο και για τον Παναθηναϊκό:
Ναι, αν και… απέχουμε λίγο από την Μπαρτσελόνα. Αστειεύομαι φυσικά.

Για το εάν υπάρχει μονοκρατορία του Ολυμπιακού«που δεν στηρίζεται μέσα στην 4 γραμμές»:
«Αυτό είναι κάτι που το βλέπουν οι οπαδοί όλων των ομάδων ακόμη και κάποιοι του Ολυμπιακού. Είναι μια παράδοση που έχει ξεκινήσει από τον κύριο Κόκκαλη».
Για το εάν θα υπέθετε κάποιος ότι πάμε σε μια Συμμαχία ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού για να πάψει το παρασκήνιο:
«Συμμαχία, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και οποιασδήποτε άλλη ομάδα έχεις τους ίδιους στόχους, να κερδίζουν με το σπαθί τους, τη θεωρώ δεδομένη. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτή την καταπίεση θεωρούν αποδεκτή μια τέτοια συμμαχία.»

Για το εάν θα μπορούσε να έχει μια συνάντηση με τον Μαρινάκη:
«Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει και να τεθούν αυτές οι βάσεις, αλλά δεν έχω σημάδια ότι μια τέτοια προσπάθεια θα είχε επιτυχία. Εκτός κι αν δημιουργηθεί μια ανάγκη και επιβληθεί αυτό το πράγμα».

Για το εάν Μαρινάκης, Αλαφούζος και Σαββίδης θα μπορούσαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι:
Οπωσδήποτε θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.
Για το εάν θα είχε αποτέλεσμα ή όταν παίζονται 20 εκατομμύρια δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία:
«Κοιτάξτε προς το παρόν εμείς χωρίς την Ευρώπη έχουμε έσοδα 13 με 15 εκατομμύρια. Αν κάποια στιγμή προστεθούν σε αυτά 20 εκατομμύρια το ποσό αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο έχει κυριαρχήσει ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια και δεν έχουμε δει διάθεσή του να αλλάξουν τα πράγματα».

Για το εάν υπάρχει παράγκα:
«Είναι αυτονόητη η απάντηση. Το ξέρετε και εσείς και εμείς και όλοι. Μήπως ο ΠΑΟΚ δεν το έχει βιώσει; Όχι απλά υπάρχει παράγκα αλλά υπάρχουν και κακουργηματικές πράξεις σε εξέλιξη και συνομιλίες της ΕΥΠ προέδρων που ασχολούνται με τρίτες ομάδες και πολλά άλλα».
Για το τι περιμένει από το ματς της Κυριακής:
«Παίζουμε εκτός έδρας, είναι ένα ντέρμπι. Ασφαλώς ο ΠΑΟΚ έχει λόγω έδρας το πλεονέκτημα όμως εμείς ερχόμαστε για να κερδίσουμε».
Για το εάν αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία του Σαββίδη:
«Η έλευση τέτοιων ανθρώπων μπορεί να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο».

Για το γήπεδο στη Λεωφόρο τι γίνεται:
Εμείς ελπίζουμε να επιστρέψουμε στο τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οικονομικά έχουμε μπει μέσα από το ΟΑΚΑ, είναι τόσο ακριβή η λειτουργία του ενώ είναι και άχαρο. Δεν έχει πάει και καλά η ομάδα και έχουμε λιγότερο κόσμο απ' ότι υπολογίζαμε. Η Λεωφόρος μπορεί να μας εξασφαλίσει μια κερδοφορία.

Με αυτή τη μείωση του μπάτζετ πιστεύετε ότι η ομάδα μπορεί να είναι ανταγωνιστική:
«Δυστυχώς υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Δείτε τα τηλεοπτικά. Η Παλέρμο για παράδειγμα παίρνει τριάντα εκατομμύρια, η Ρέντινγκ εκατό και αν υποβιβαστεί παίρνει για δύο χρόνια άλλα 25 ώστε να προσαρμοστεί στη δεύτερη κατηγορία. Εμείς και… εσείς παίρνουμε πέντε και οι δυνατότητες που έχουμε περιορίζονται. Επομένως πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο με χαμηλό κόστος, να έχουμε άλλη στρατηγική. Αν είχαμε μεγαλύτερο μπάτζετ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν συσσωρευμένες ζημιές. Η φιλοδοξία μας είναι πάντως να έχουμε ανταγωνιστική ομάδα».

Για το τι είπε στους συνεργάτες του μετά το ραντεβού με τον Σαββίδη:

«Ότι είναι ένας πολύ σοβαρός και έντιμος επιχειρηματίας».
Κάτι επί προσωπικού. Είστε ένας σοβαρός και καταξιωμένος επιχειρηματίας. ΣΚΑΪ, Καθημερινή, κλπ. Τι σας φέρνει σε αυτό το μίζερο χώρο;
«Εγώ είμαι ένας οπαδός. Τυγχάνει να έχω και μια επιχειρηματική ιδιότητα που δίνει κάποιες δυνατότητες. Αν κανείς απ' όλους εμάς δεν ασχοληθεί, δεν θα υπάρξει ποδόσφαιρο. Πρέπει όλοι μαζί να δίνουμε το καλό παράδειγμα. Εγώ πιστεύω και στο πολυμετοχικό μοντέλο, ενώ έχουμε ιδρύσει και την Παναθηναϊκή Συμμαχία η οποία με στοργή και φροντίδα μπορεί να αναπτυχθεί παρότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Το να περνάει βέβαια η ομάδα στα χέρια οπαδών μπορεί να γίνει και επικίνδυνο όπως συνέβη με τον Αρη».
Για τον Αρη:
«Δυστυχώς ο Αρης έχει τεράστια προβλήματα , δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει. Καταβάλει μια προσπάθεια να διασωθεί.»
Για το εάν του έχουν ζητήσει κάποιο παίκτη:
Όχι.
Για το εάν θέλει να μείνει στην Superleague: Θέλετε να μείνει;
“Φυσικά. Πόσες είμαστε οι ιστορικές ομάδες;”
Για το επόμενο πρωτάθλημα και το ενδεχόμενο να αρχίσει στις 17 Αυγούστου:
«Το άκουσα. Αυτό είναι μια από τις παρενέργειες των 18 ομάδων. Εμείς εναντιωθήκαμε, προσφύγαμε στα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ αλλά για… προφανείς λόγους δεν υπήρχε περίπτωση να δικαιωθούμε.»

Για το εάν θα ήταν καλύτερα πρωτάθλημα 12 ομάδων:
Εννοείται. Θα παίζαμε 20 παιχνίδια και μετά θα γίνονταν πλέι οφ εξαιρετικού ενδιαφέροντος Θα μοιραζόμασταν και τα χρήματα λιγότερες ομάδες και θα ανέβαινε το επίπεδο. Δυστυχώς όμως όσοι ελέγχουν το ποδόσφαιρο αποφασίζουν διαφορετικά.

Για το σχόλιο ακροατή που είπε πως παλαιότερα είχε εύνοια και ο Παναθηναϊκός:
Κοιτάξτε, ο Παναθηναϊκός όταν κυριαρχούσε μπορεί να είχε μια σχετική εύνοια επειδή ήταν ισχυρός αλλά αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με τα τεράστια σκάνδαλα που βλέπουμε σήμερα. Ολοι έχουν κατά καιρούς ωφεληθεί, αλλά επαναλαμβάνω σύγκριση δεν μπορεί να υπάρξει. Και επί παντοκρατορίας του κυρίου Βαρδινογιάννη είδατε ότι και άλλες ομάδες έπαιρναν το πρωτάθλημα, κάτι που δεν συμβαίνει από την περίοδο Κόκκαλη και μετά. Τα παλιά μοντέλα ελπίζω να καταρρεύσουν και αυτό θα είναι καλό για το ποδόσφαιρο. Να υπάρχουν περισσότερες ανταγωνιστικές ομάδες. Με το παράδειγμα των ομάδων που πιστεύουν σε ένα διαφορετικό μέλλον μπορούν όλα να αλλάξουν.

Για το τι βλέπει για τα πλέι οφ και την «ουρά»:
Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις διότι με εξαίρεση την Κέρκυρα που βρίσκεται σε δυσχερή θέση όλα είναι ανοιχτά. Εμάς στόχος μας πλέον είναι να μπούμε στα πλέι οφ και από εκεί και πέρας ν α φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται παρά το δεδομένο βαθμολογικό αβαντάζ του ΠΑΟΚ.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ανιστόρητος o Αγάθωνας ή απλά


Άσε ρε Αγάθωνα 

Ανιστόρητος  ή απλά προσπαθεί να πουλήσει ψευτοοπαδιλίκι; Το σίγουρο είναι οτι ο ρεμπέτης της Eurovision έγινε ρόμπα.
Ανιστόρητος  ή απλά προσπαθεί να πουλήσει ψευτοοπαδιλίκι


Οτι θα αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τον Αγάθωνα, ομολογουμένως δεν το περιμέναμε... Μας ανάγκασε όμως, με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φως» όπου είπε φοβερά πράγματα, δημιουργώντας μας μία τεράστια απορία... Είναι πράγματι τόσο ανιστόριτος, όσο έδειξαν τα όσα δήλωσε ή απλά προσπαθούσε να πουλήσει οπαδιλίκι για να δικαιολογήσει τις εντυπώσεις που έχει χάσει στον χώρο του, από την εμφάνισή του στην Eurovision...
Και αυτό το λέμε, γιατί από τη στιγμή που θέλει να το παίξει ο μεγαλύτερος εν ζωή ρεμπέτης στην Ελλάδα, δεν γίνεται να μην γνωρίζει τους δεσμούς τεράστιων ονομάτων με τον μεγαλύτερο σύλλογο της χώρας, τον Παναθηναϊκό. Όπως είναι για παράδειγμα ο Βασίλης Τσιτσάνης που έχει γράψει και τραγούδι για την μεγάλη του αγάπη το «τριφύλλι» ή ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
Οπότε κυρ Αγάθωνα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα οτι μάλλον οπαδιλίκι της κακιάς ώρας πήγες να πουλήσεις. Αλλά δεν φταις εσύ, φταίει αυτή η χώρα όπου είσαι οτι δηλώσεις, γιατί αν εκείνα τα χρόνια έκανες ως ρεμπέτης την εμφάνισή σου με κόψιμο «βε» στο λαιμό και παπουτσάκι all star ενδεχομένως να αναγκαζόσουν να το κόψεις το μουστάκι.

ΥΣ
Αγάθωνα έχεις γράμμα...
Ο Αγάθωνας ο... γιουροβιζιονομάγκας, βγήκε και είπε κάτι παραμύθια στο "ΦΩΣ". Την Τετάρτη θα πάρει τις απαντήσεις του...
Αγάθωνα, ρεμπέτη της φακής, μην χανόμαστε μεγάλε... Να τα ξαναπούμε... Τώρα μάθε τις φιγούρες σου και περίμενε... Την Τετάρτη θα έχεις γράμμα....


Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός!


Να ποιος είναι ο Ολυμπιακός! Με αφορμή τα πανηγύρια των προβάτων για τον διορισμένο και τα γενέθλεια του σας θυμίζουμε την ιστορία του συλλόγου της βρωμιάς.


Πριν 88 χρόνια γεννήθηκε ο σύλλογος που από την πρώτη μέρα ίδρυσής του έγινε συνώνυμο της βρομιάς, της μπόχας, της κλεψιάς, της πονηριάς και της απάτης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε κάποιο σκάνδαλο στον ελληνικό αθλητισμό το όνομά Ολυμπιακός θα είναι γραμμένο φαρδύ πλατύ σε αυτή. 

Με αφορμή, λοιπόν, τα γενέθλεια που είχε την Κυριακή(10/3) ο πιο βρώμικος σύλλογος στην Ιστορία και τα πανηγύρια από τους «αντικειμενικούς», το Leoforos.gr σας υπενθυμίζει το μεγάλο αφιέρωμα που είχε κάνει στα όσα φοβερά και τρομερά έχει υποστεί αυτός ο τόπος από τους λιμανίσιους, προκειμένου να δουν ακόμη και οι... τυφλοί.

Ακόμα κι αυτοί που δεν κατάλαβαν το ξεβράκωμα που τους είχε κάνει πρόσφατα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (σχ βίντεο δεξιά) που στα πλαίσια του τελικού κυπέλλου στο μπάσκετ είχε τονίσει: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Τι άλλο περιμένουν να δουν πια; Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις πέτρες στο πούλμαν στη Συγγρού; Τις επιθέσεις παλαιότερα ξανά στο πούλμαν του Παναθηναϊκού; Τα όσα έκαναν με τον Σισέ; Τη Ριζούπολη; Το Τροκαντερό στο βόλεϊ που ήταν να γίνει ο αγώνας με μαθητές και έφεραν τους οργανωμένους; Τι άλλο να θυμηθεί κανείς; Πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένας δικαστής με σθένος και να τιμωρήσει το σύλλογο της βρωμιάς. Και επιτέλους... Δεν είναι δυνατόν θύτης και θύμα να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Οποτε δεν μας «βολεύει», χαλάμε το παιχνίδι. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά που ακούμε και όσα βλέπουν τα μάτια μας. Εφτασαν στο σημείο απ' ότι μαθαίνουμε να μαχαιρώσουν τον Μπράμος. Επιτέλους κάποιος να τους τιμωρήσει...».

Μιλάμε για αφιέρωμα ΔΙΑΜΑΝΤΙ που πρέπει να μπαίνει κάθε χρόνο τέτοια μέρα και υποσχόμαστε να προσθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα στην τελευταία δεκαετία της βρομιάς, καθώς όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι λαμογιές των λιμανίσιων δεν σταματούν ποτέ και θα συνεχίζονται στο πέρασμα των χρόνων. 

Εξάλλου αναφερόμαστε στον σύλλογο που μέχρι και ο ύμνος του είναι κλεμμένος και όταν τον συνέδεσε το 1980 ο Σπύρος Βαλσαμάκης, ήδη κυκλοφορούσε στην Αγγλία ο σχετικός ύμνος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λιντς, της Τότεναμ και στη Σκοτία των Χιμπέρνιανς. Στον σύλλογο που είναι τρίτος σε κατακτήσεις ομαδικών τίτλων πανελλαδικά, μετά τον Παναθηναϊκό που είναι πρώτος με διαφορά και τον Πανελλήνιο που έχει καβαλήσει τους λιμανίσιους που προσπαθούν με ψέμματα και τίτλους ατομικούς ή σε ανεπίσημα πρωταθλήματα να πείσουν τα πρόβατά τους πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. 
Απολαύστε... 
Η 1η δεκαετία της βρομιάς
Βρομιά από το ξεκίνημα
Το 1ο πρωτάθλημα Πειραιά κατέληξε στον ΟΣΦΠ (1925) ταυτόχρονα με την ίδρυσή του, με τους «ερυθρόλευκους» να αντιμετωπίζουν... ομαδάρες (Τιτάνας, Φαληρικός, Νεάπολη) και να παίρνουν την κούπα στον τελικό με τον Εθνικό (4-2), χάρη στην αμέριστη βοήθεια του διαιτητή (πρωτότυπο ε;) στο β΄ ημίχρονο. Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα Αθήνας, όπου ΠΑΟ, Γουδή, Απόλλωνας είχαν φοβερά σύνολα και γινόταν κάθε σεζόν... σκοτωμός, ο ΟΣΦΠ στον Πειραιά δεν συναντούσε παρά υποτυπώδη αντίσταση από τα «καφενεία» που αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα το έργο του να είναι πανεύκολο.
Απηύδησε ο Εθνικός
Ο Εθνικός το 1926 είχε αγκαλιαστεί απ΄ όλη την «καλή κοινωνία» του Πειραιά, κάτι που μόνο θετικά δεν έβλεπαν στον Ολυμπιακό. Οι διοικούντες του Εθνικού βλέποντας τις διαρκώς ευνοϊκές διαιτησίες προς τον έτερο μεγάλο της πόλης, αποφάσισαν ν' αποσχιστούν από την πειραϊκή ένωση και να δημιουργήσουν δική τους λίγκα (παρέα με τον Ηρακλή, το Μοσχάτο κα τον ΠΟ Θύελλα), αφήνοντας τον Ολυμπιακό ν' ανταγωνίζεται τη Νεάπολη, τον Φαληρικό Σύνδεσμο, τη Φαληρική Ένωση, τον Τιτάνα και φυσικά να κατακτά ακόμα έναν... πανάξιο τίτλο.
Τους έσωσε ο ΠΑΟ
Το 1927 ο Ολυμπιακός είχε σοβαρότατη διένεξη με τους ανθρώπους της ΕΠΟ, με τους τελευταίους μην αντέχοντας την αλαζονεία των Πειραιωτών, να αποφασίζουν να τους αποβάλουν οριστικά από το πρωτάθλημα απαγορεύοντας σ' όλες τις ομάδες να παίζουν μαζί του. Κάπου εδώ κάνει την εμφάνισή του ο ΠΑΟμ, ο οποίος σώζει κυριολεκτικά τους λιμανίσιους ιδρύοντας μαζί μ' αυτούς και την ΑΕΚ το περίφημο ΠΟΚ, που διοργανώνοντας φιλικά με ξένους αντιπάλους άρχισε να γίνεται παντοδύναμο οικονομικά, τη στιγμή που η ΕΠΟ μαράζωνε. Με τη λογική του χρήματος, η ομοσπονδία δίνει συγχωροχάρτι στους Πειραιώτες, ενώ την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός κάνει το πρώτο ιστορικό του λάθος, τείνοντας χείρα βοηθείας σε αυτούς που όποτε τους δίνεις χειραψία πρέπει να κοιτάξεις μετά αν σου λείπει κάποιο δάχτυλο.
Πρωτάθλημα της πλάκας
Το 1929 οι απέναντι πρόσθεσαν ένα από τα πολλά αστεία πρωταθλήματα στην τροπαιοθήκη της ντροπής που διαθέτουν. Εθνικός-ΟΣΦΠ ισοβαθμούν στο τέλος της σεζόν στην περιφέρεια Πειραιά στους 10 βαθμούς, με τους πρώτους να έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων και τα μεταξύ τους ματς να έχουν λήξει 4-2 υπέρ του Εθνικού και 2-0 για τον ΟΣΦΠ. Η ΕΠΟ αποφασίζει μπαράζ που λήγει 3-3 και πάμε σε 4ο αγώνα, όπου στο 80΄ ο Εθνικός προηγείται 2-1 στο 80΄. Τι το 'θελε; Οι πρόγονοι του Τσουκαλά μπουκάρουν στο γήπεδο, κάνουν μαύρους στο ξύλο τους Εθνικούς, που φεύγουν αλαφιασμένοι προς τα αποδυτήρια. Θα περίμενε κανείς η ΕΠΣ Πειραιά να τιμωρήσει παραδειγματικά τον Ολυμπιακό, αλλά έβγαλε την απίστευτη απόφαση περί... συμπρωταθλητών (!!!) , κάτι που έφερε την έντονη αντίδραση των υπόλοιπων σωματείων και το πρωτάθλημα ν' ακυρωθεί, με ζημιωμένο τον ΠΑΟ που εκείνη την εποχή διέθετε ομαδάρα.
Η χρονιά της «οκτάρας»
Το 1930 το τρομερό σύνολο του ΠΑΟ ρίχνει οκτώ γκολ στον Ολυμπιακό, με τους φιλάθλους των τελευταίων να ξεσπούν την πίκρα τους στα σπίτια πέριξ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου σημειώθηκαν βανδαλισμοί. Τρεις μέρες πριν η εθνική ομάδα (χωρίς κανέναν παίκτη του ΠΑΟ μέσα και κατά μεγάλο ποσοστό στελεχωμένη από παίκτες των λιμανίσιων) τρώει άλλα οκτώ (8-1) απ' την Εθνική Ρουμανίας. Είχαν προετοιμαστεί άριστα τα παιδιά!
Στο τσακ γλίτωσε τον υποβιβασμό
Στις 14.1.1932 έγινε κάτι από πλευράς Πειραιωτών που έκανε όλο το πανελλήνιο να σκάσει στα γέλια. Ενώ ήταν δρομολογημένη από την αρχή της σεζόν η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στα τέλη Ιανουαρίου, οι λιμανίσιοι εντελώς προβοκατόρικα είπαν ότι δεν... δέχονται να παίξουν λόγω των τραυματισμών των Κουράντη, Γραμματικόπουλου (!) Η ΕΠΟ δέχθηκε (!!!) το αίτημά τους (αντί να τους μηδενίσει), το παιχνίδι έγινε τέλη Μαΐου, ο ΟΣΦΠ έχασε εύκολα (2-1), με αποτέλεσμα οι φυγόπονοι Πειραιώτες να αναγκαστούν να παίξουν αγώνες διαβάθμισης με την Άμυνα για να αποφύγουν τον υποβιβασμό στη Β' Πειραιά. Τελικά το... κατόρθωσαν και έμειναν στην κατηγορία. 

Η 2η δεκαετία της βρομιάς
Αν όχι αυτοί, κανείς
Την περίοδο 1934-35 το Πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο Ολυμπιακός τότε δεν θέλησε να κατέβει στο Πρωτάθλημα του Πειραιά γιατί δεν μπορούσε να δεχτεί το γεγονός ότι η ΕΠΟ χάρισε τις τιμωρίες σε τρεις παίκτες του Εθνικού. Όταν η ΕΠΟ κάλεσε τον Ολυμπιακό σε απολογία, εκείνος την έγραψε κανονικά και κανόνιζε φιλικά παιχνίδια. Τελικά η Ομοσπονδία, αντί να τραβήξει το θέμα στα άκρα και να τον τιμωρήσει, δεν θέλησε να στενοχωρήσει τους «ερυθρόλευκους» και τους έδωσε άφεση αμαρτιών, έτσι ο Ολυμπιακός πήρε το Πρωτάθλημα Πειραιά επί των μεγαθηρίων Άμυνα, Αργοναύτη και του Φαληρικού Συνδέσμου!!! Στο Πρωτάθλημα του Νοτίου ομίλου όμως δεν τα κατάφερε και βγήκε τρίτος στην ισοβαθμία πίσω από Παναθηναϊκό και Εθνικό, με βάση τον συντελεστή τερμάτων. Έτσι με αυτό το αποτέλεσμα έμενε εκτός τελικού καθώς εκεί θα πέρναγαν οι 2 πρώτοι της τελικής κατάταξης. Κάπου εκεί αρχίσανε τις πιέσεις να αλλάξει το καταστατικό ώστε να συμμετάσχει κάπως η ομάδα του λιμανιού στο τελικό, με την ΕΠΟ ενώ είχε φτάσει πια το κατακαλόκαιρο και δεν μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο κάτω από τόσο μεγάλες θερμοκρασίες, η τελική φάση να μην γίνεται ποτέ!!!
Όλα πήγαν… δεξιά για την ομάδα του λιμανιού
Ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1935-36 παρουσιάζει μία ομάδα που μέσα στο γήπεδο έδειχνε ότι δεν μπορούσε να χάσει από κανέναν. Άλλωστε αυτό το δείχνουν και τα αποτελέσματα αφού είχε φιλοδωρήσει τον Ολυμπιακό με 4 γκολ(4-1), τον Εθνικό με 6(6-1) και τον ΠΑΟΚ με άλλα 7(6-1, 0-1). Εκεί οι ιθύνοντες της ομάδας του Πειραιά κατάλαβαν πως τα πράγματα για εκείνους ήταν πολύ δύσκολα και έπρεπε να κάνουν κάτι. Μηγιάκης και Μπαλτάσης έπαιζαν στη δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού τότε και κάνανε πλάκα σε όποια άμυνα έβρισκαν μπροστά τους. Όμως στη μάχη με τη βρωμιά των «λιμανίσιων» και των προστατών τους δεν τα κατάφεραν. Στον αγώνα Αθήνα-Πειραιάς (5-2) ο Κουράντης τραυμάτισε σκόπιμα τον Μηγιάκη, ο οποίος έμεινε πολύ καιρό στο νοσοκομείο με κατάγματα, ενώ η ΕΠΟ τιμώρησε και τον Μπαλτάση με 4 αγωνιστικές επειδή πήγε να ζητήσει το λόγο από τον Κουράντη για το δολοφονικό του χτύπημα… Με αυτά και με εκείνα κατάφεραν να αποδυναμώσουν σημαντικά την ομάδα του Παναθηναϊκού που πήγαινε από νίκη σε νίκη μέχρι εκείνη τη στιγμή, με αποτέλεσμα να αρχίσει τα στραβοπατήματα και ο Ολυμπιακός να κάνει 8 συνεχόμενες νίκες, με τη βοήθεια και της διαιτησίας όπως αναφέρουν τα τότε δημοσιεύματα. Να σημειώσουμε ότι στον Κουράντη επιβλήθηκε ποινή 10 αγωνιστικών, την οποία ποτέ δεν εξέτισε αφού μετά από εκείνο το παιχνίδι αποχώρησε από την ενεργό δράση, μία εξέλιξη που ενίσχυαν την άποψη ότι όσα έγιναν τότε μόνο τυχαία δεν ήταν…
Χωρίς Παναθηναϊκό το Πρωτάθλημα του 1936-37
Την περίοδο 1936-37 ευτυχώς οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού δεν είχαν πολύ δουλειά αφού πήραν το Πρωτάθλημα που αποτελείτο από τρεις ομάδες, μία εκ των οποίων ο Παναθηναϊκός, ο οποίος αποχώρησε αφού για ακόμα μία φορά η Ομοσπονδία τηρούσε όπως ήθελε το νόμο και κατά γράμμα μόνο κατά του Παναθηναϊκού. Σε ημίωρους αγώνες που διοργανώθηκαν από την εφημερίδα «Βραδινή» η ΕΠΟ τιμώρησε κάποιους παίκτες του Παναθηναϊκού για επεισόδια που έγιναν αλλά δεν έκανε το ίδιο με παίκτες των άλλων ομάδων που έκαναν ακριβώς τα ίδια. Έτσι οι ιθύνοντες του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να αποσύρουν την αποδεκατισμένη ομάδα από το Πρωτάθλημα αφήνοντας στον Ολυμπιακό όλο τον δρόμο ανοικτό για έναν ακόμα τίτλο. Βέβαια οι «ερυθρόλευκοι» κατάλαβαν πως αν τα παιχνίδια παιζόντουσαν εντός γηπέδου δεν θα είχαν καμία τύχη, αφού για το Κύπελλο Πάσχα φάγανε άλλη μία τεσσάρα.
«Χάρισαν» τίτλο, τους χαρίστηκαν οι αρχές για δωροδοκία
Τις περιόδους 1937-38 και 1938-39 η ΑΕΚ πήρε δύο τίτλους, καθώς διέθετε την καλύτερη ομάδα εκείνη την εποχή. Όμως παραλίγο να στερηθεί τον έναν από αυτούς αν τελικά δεν αποδεικνυόταν ότι ο Ολυμπιακός στη νίκη του με 3-0 επί του Ατρόμητου είχε δωροδοκήσει παίκτες της αντιπάλου ομάδας. Έτσι και από τη στιγμή που ο Μαρκόπουλος(παίκτης Ατρόμητου) κλήθηκε να απολογηθεί για όσα κατηγορείτο και να γίνει έρευνα για τη δωροδοκία, ο Ολυμπιακός προτίμησε να συμμαζευτεί και να αφήσει τον τίτλο να πάει εκεί που πραγματικά άξιζε και να μη τραβήξει το θέμα στα άκρα, προκαλώντας και άλλο το κοινό αίσθημα εναντίον του.
Ερυθρόλευκη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Το 1945 το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα χαρακτηριζόταν από το χάος που επικρατούσε, με τη ΕΠΟ να είναι στην ουσία διαλυμένη. Άλλο που δεν θέλανε οι ιθύνοντες του Ολυμπιακού να αρχίσουν και πάλι μετά το πόλεμο τις βρωμιές τους, αυτή τη φορά μαζεύοντας πολλούς παίκτες από όλα τα σωματεία της Ελλάδας με εκβιασμούς και λαμογιές ώστε να φτιάξει μία δυνατή ομάδα. Όντως τα κατάφερε… να μαζέψει πολλούς παίκτες, αφού παντοδύναμη ομάδα δεν έφτιαξε ποτέ. Για αυτό έθεσε ένα νέο σχέδιο ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως ήταν ο Παναθηναϊκός και ο Πανιώνιος τότε. Τι σκαρφίστηκε όμως αυτή τη φορά το σωματείο του Πειραιά; Για να μην αγωνιά για το ποιος διαιτητής θα σφυρίξει στα παιχνίδια του, είχαμε σωρεία παικτών του(!!!) που εγκατέλειψαν το ποδόσφαιρο για να γίνουν διαιτητές!!! Και μέσα σε όλα αυτά η ΕΠΟ συνέχισε να κάνει όλα τα χατίρια των «ερυθρόλευκων», ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις έκλεινε τα μάτια στα δίκαια αιτήματα του Παναθηναϊκού.
Καλύτερο παράδειγμα να σας περιγράψουμε τι εννοούμε δεν μπορούσαμε να βρούμε από τις υποθέσεις των Αποστολόπουλο και Γιαννακάκο. Οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν να πάρουν μεταγραφές σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι ο πρώτος είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση παραμονής στον Άρη Πειραιά και ο δεύτερος στον Παναθηναϊκό και όχι στην ομάδα του τον Πανιώνιο. Όταν οι δύο υποθέσεις έφτασαν στα αρμόδια όργανα της ΕΠΣΠ και ΕΠΣΑ απάλλαξαν τους δύο ποδοσφαιριστές και έστειλαν τα στοιχεία στην ΕΠΟ για επικύρωση, όλα έδειχναν ότι ο μεν θα παραμείνει στον Άρη Πειραιά και ο δεύτερος θα πάει στον Παναθηναϊκό. Όμως η ΕΠΟ αγνοώντας τα στοιχεία που είχε στα χέρια της δεν επικύρωσε την απόφαση της ΕΠΣΑ, ενώ δέχθηκε την απόφαση της ΕΠΣΠ. Έτσι ο Γιαννακάκος έμεινε στον Πανιώνιο, ενώ ο Αποστολόπουλος πήγε με ελεύθερη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, όπου αργότερα έγινε και διαιτητής ώστε να συνεχίσει να προσφέρει στο σωματείο του Πειραιά.

Η 3η δεκαετία της βρομιάς
Οι παίκτες που έκλεψε
Μεγάλα ονόματα τότε στο ποδόσφαιρο μεταξύ των οποίων οι Ζάκκας, Χέλμης, Μινάρδος, Πήλιορης, Κολφαμανώλης, Φαρυφαλλάς, Χατζησταυρίδης, Ζαρκάδης, Μουράτης, Σούλης, Λούβαρης, Ξανθόπουλος, Αποστολόπουλος, Ρωσίδης, Βάζας, Τριανταφύλλης, Χριστόπουλος, Καρπαθάκης, Πολίτης, Δρόσος, Μπέμπης, Κοκκινάκης και άλλοι λιγότερο γνωστοί, πηγαίνουν παράνομα στον Ολυμπιακό με τις γνωστές του αρπαγές.
Διαιτητές ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού
Το 1950 μπαίνουν νέοι διαιτητές που εντελώς τυχαία ήταν ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι Λιμανίσιοι για 10 χρόνια στο Πρωτάθλημα Πειραιά. Μερικά ονόματα από τους αμερόπληπτες διαιτητές: Γραμματικόπουλος, Πεζώνης, Κοτσιγιάννης, Καρακίνας, Κλειδουχάκης, Αποστολόπουλος, Δότσικας, Κοσκινάς. Με εκβιασμούς, τιμωρίες συλλόγων και πολλούς ακόμα τρόπους που μόνο αυτοί γνωρίζουν κατάφεραν να κατακτήσουν τίτλους και να κυριαρχήσουν για τα επόμενα χρόνια στον Ελληνικό χώρο. Το έργο τους συνεχίστηκε και όταν άρπαζαν ποδοσφαιριστές με τις τιμωρίες που έβγαζαν για δύο χρόνια τιμωρία κλπ...

Σκάνδαλο Αποστολόπουλος
Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της ΕΠΟ. Ο Αποστολόπουλος που έχει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση πως θα μείνει στον Άρη Πειραιά, τελικά μεταγράφεται στον Ολυμπιακό μετά από επιλογή της ΕΠΟ να δεχθεί αυτό που είχε κάνει η ΕΠΣΠ, ενώ ο Γιαννακάκος που είχε υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με τον Παναθηναϊκό κάτι που είχε αποδεχτεί η ΕΠΣΑ έμεινε στον Πανιώνιο γιατί η ΕΠΟ δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της.
Από θύτης... θύμα
Η ΕΠΟ ενέκρινε τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών που είχε πάρει ο Ολυμπιακός χωρίς τη συγκατάθεση των ομάδων τους. Η ΕΠΟ του Μέμηγκα, αντί να τιμωρήσει τη ληστεία του «αξιοθρήνητου», τιμώρησε ουσιαστικά τις ομάδες που προσπάθησαν να αντιδράσουν στην απροκάλυπτη κλοπή.
Πρόκριση άνευ αγώνα
Ο Παναθηναϊκός έρχεται ισόπαλος 0-0 με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο. Οι δύο ομάδες πριν την ρεβάνς συναντούνται για το Κύπελλο Πάσχα, ο Παναθηναϊκός επικρατεί 3-0 όμως χρησιμοποιήσει παίκτη που δεν είχε δικαίωμα, δίνοντας την αφορμή στην ΕΠΟ (που άλλο που δεν ήθελε) να τον τιμωρήσει με 15 μέρες αποκλεισμό από κάθε αγώνα ενώ γνώριζε πως μέσα σε αυτές τις μέρες ήταν ο επαναληπτικός του Κυπέλλου, με αποτέλεσμα ο αγώνας να μη γίνει ποτέ και ο Ολυμπιακός να προκριθεί και τελικά να κατακτήσει το πρώτο του ΔΙΚΑΙΟ κύπελλο στην βρόμικη ιστορία του.

Το Σκάνδαλο Πηλιούρη
Το 1948 η ΕΠΟ να δίνει στον Ολυμπιακό με το έτσι θέλω τον Πηλιούρη, ενώ είχε συμβόλαιο με τον Εθνικό. Ο Εθνικός πήγε το θέμα στα δικαστήρια, όμως οι πιέσεις που δέχτηκε τον ανάγκασαν να κάνει πίσω και έτσι η ΕΠΟ έκανε για ακόμα μια φορά τα δικά της…

Οι αρπαγές συνεχίζονται και η ΕΠΟ αδιάφορη
Το 1950 ο Μπέμπης είναι ο νέος ποδοσφαιριστής που αρπάζεται από τον Ολυμπιακό. Ο παίκτης είχε υπογράψει δελτίο με τον Φωστήρα, ενώ είχε δηλώσει σε εφημερίδα πως δεν θα φύγει από τον σύλλογο. Σιγά μην δεν έβρισκαν τρόπο να τον πείσουν οι Πειραιώτες! Τα κατάφεραν και τον έπεισαν να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Μοναδικό εμπόδιο ήταν ο Φωστήρας που δεν τον έδινε με τίποτα. Βρήκε τη λύση όμως και πάλι ο Ολυμπιακός, που υποστήριξε πως το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή με τους Αθηναίους ήταν πλαστό! Βέβαια η ΕΠΟ τιμωρεί τον Μπέμπη με εξάμηνο αποκλεισμό, όμως παίζει κανονικά με τον Ολυμπιακό και η ΕΠΟ για ακόμα μια φορά κάνει την πάπια…

Ξύλο και δηλητηρίαση
Στις 21 Απριλίου του 1952 ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού επιτίθενται σε διαιτητές και η ΕΠΟ δεν τους τιμώρησε φυσικά ποτέ. Την ίδια χρονιά στο Κύπελλο Ελλάδας ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο από τον οποίο χάνει 2-0 αλλά καταφέρνει με τρόπους που μόνο αυτός ξέρει να κάνει το 2-2… Στον επαναληπτικό εντελώς τυχαία όλοι οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου έπαθαν τροφική δηλητηρίαση, αν και οι υπόλοιποι πελάτες του ξενοδοχείου ήταν καλά, με αποτέλεσμα να μην βλέπονται στο παιχνίδι και να χάνουν με 2-0.
Αναστολή ποινής
Στις 26 Ιουνίου του 1953 Νικολιά έπαιξε κανονικά στο παιχνίδι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0 ενώ είχε αποβληθεί την προηγούμενη αγωνιστική. Οι πράσινοι πήγαν στην ΕΠΟ η οποία ακούστε δήλωσε πως η ποινή είχε πάρει αναστολή!!!! Βέβαια εντάξει μπροστά σε άλλα όργια της ΕΠΟ αυτό μοιάζει με… πταίσμα!

Η 4η δεκαετία της βρομιάς
Η αρχή της σφαγής
Ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της εν λόγω δεκαετίας οι σφαγές των ομάδων της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, στα παιχνίδια με τους Λιμανίσιους ήταν cult στοιχείο και δεδομένο! Παραπονεμένος ωστόσο δεν έμεινε και ο έτερος σύλλογος του Πειραιά, ο Εθνικός ο οποίος την πρώτη σεζόν γνώρισε δύο ισάριθμες ήττες με 1-0 και 2-0 από τον Έφηβο! Στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων δεν δόθηκαν δύο πεντακάθαρα πέναλτι στην ομάδα του Εθνικού και δή σε χέρι του Σούλη αλλά και του Ξανθόπουλου. Παράλληλα, στο δεύτερο ματς οι μπλε έμειναν με 8 παίκτες (!) (σ.σ ναι γινόντουσαν και τότε αυτά)... Το γελοίο της υπόθεσης είναι πως στο αντίστοιχο ματς με τον Παναθηναϊκό όλα ήταν αλλιώς και διαφορετικά! Η διαιτησία πάντα σχεδόν σόλαρε και κόντραρε το «τριφύλλι». Επίσης, στο ματς Ολυμπιακού- Παναχαικής (1-0) κλοτσιές του Υφαντή πέρναγαν στο ντούκου και ο Λιμανίσιος ήταν πάντα ο νικητής ετσιθελικά. Συνέχεια με αντίπαλο τον Άρη και οφσάιντ υπέρ του γαύρου στο πρώτο γκολ ενώ στο αντίστοιχο ματς με τον ΠΑΟΚ στο β ημίχρονο υπήρξε ταμπούρι και μη καταλογισμός πέναλτι υπέρ της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Η σφαγή διαδεχόταν η μία την άλλη και οι ομάδες της συμπρωτεύουσας γνώρισαν από πρώτο χέρι το τι θα πει Ολυμπιακός. Άξιος (!)

Το... κλέψιμο στον Εθνικού
Η αρπαγή του άσου του Εθνικού, Σ. Ζούνη ήταν η αρχή του τι μέλλει γενέσθαι για τη συνέχεια. Η ομάδα του Πειραιά έχασε ένα από τα πιο αντρίκεια πρωταθλήματα στην ιστορία ετσιθελικά. Χαρακτηριστική ήταν και η ανακοίνωση του σωματείου που ανέφερε τα εξής: «Φαίνεται πως μερικοί από τους αντιπάλου μας, επιτυχόντες εις παλαιοτέραν εποχή την ματαίωσιν των τελικών πρωταθλήματος εξαιτίας του γεγονότος πως ο Εθνικός ήταν και τότε πρώτος (σ.σ 1935) χρησιμοποιήσαντες παν θεμιτόν και αθέμιτον μέσον». Μάλιστα τα φιλικά της ομάδας με Ίντερ και Ουγγαρία με ηγέτη τον Φέρεντς Πούσκας, ήταν ένα γιατροσόφι στην αδικία του σύστηματος. Γι αυτό ωστόσο το γεγονός η ΕΠΟ τιμώρησε τον Εθνικό μέ έναν χρόνο αποκλεισμό για ανυπακοή.
Στα του Παναθηναικού το 1956 και δη στις 16 Δεκέμβρη οι Πράσινοι δέχθηκαν να παίξουν με τους ψεύτες στο Καραισκάκη και τα έσοδα να διατεθούν για τη δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου του Ολυμπιακού (!)

Παράδοσης συνέχεια 
Με αποχή από το πρωτάθλημα Πειραιά ξεκίνησε η σεζόν. Ατρόμητος και ΑΕ Νικαίας απείλησαν με αποχή μετά τις σφαγιαστικές διαιτησίες στις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό. Αποτέλεσμα; Βαρύτατες ποινές σε αμφοτέρους. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε νικητής Πειραιά και στη συνέχεια ακολούθησε το πρωτάθλημα. Παράλληλα, αποφάσισαν και διέταξαν σαν μία άλλη δικτατορία για ξένη διαιτησία. Χαρακτηριστικά, η νίκη με τον ΟΦΗ με 1-0 ήρθε με γκολ οφσάιντ, ενώ ακολούθησε το ματς-φιλικό με την Προοδευτική με τον γαύρο να ισοφαρίζει σε 1-1 με γκολ του ξεχασμένου Πολυχρονίου και τον Κοτρίδη να χαρίζει τη νίκη με 2-1.

Ούτε μία νίκη διαφορά 
Τελευταία σεζόν πριν από τη καθιέρωση της Α' Εθνικής και το κλέψιμο συνεχίζεται. Καμπόλης και Λαιμός αποκτήθηκαν από τον Εθνικό Πειραιά. Πανιώνιος, Άρης και Προοδευτική γνώρισαν από πρώτο χέρι την χειρουργική λαίλαπα. Το... τελικό ταμείο είχε σούμα δύο βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ και ένα ακόμη βρώμικο πρωτάθλημα καταλήγει εκεί που... ανήκει.

Δεκαετία σταθμός
Η έναρξη της νέας δεκαετίας και δη 1960-1970 είχε ως κύριο στοιχείο την πρεμιέρα της εθνικής κατηγορίας. Η προπαγάνδα πως ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε... θρυλικά σωματεία στο πειραϊκό πρωτάθλημα έδινε και έπαιρνε. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με ΑΕΚ, Απόλλων και Πανιώνιο στη Βόρεια Ελλάδα υπήρχαν ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής, Μακεδονικός και Απόλλων ενώ στον Πειραιά υπήρχαν γαύρος και Εθνικός.

Άλλο Αθήνα άλλο τοπικά 
Οπότε στο... χωριό ο πρώτος και ο δάγκας ήταν ο γαύρος ο οποίος έβγαινε άνετα πρώτος στο πρωτάθλημα του μέχρι και πριν από το '60. Άλλωστε πέντε τίτλοι παραπάνω από τον Παναθηναϊκό τους πήρε χωρίς να αντιμετωπίσει τα ισχυρότερα αθηναϊκά σωματεία. Αυτό τα λέει όλα. Τα γεγονότα όμως τελείωσαν ωστόσο μετά τη καθιέρωση της εθνικής κατηγορίας με 16-18 ομάδες. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σύγκριση των αντιπάλων Παναθηναϊκού με Ολυμπιακού αντίστοιχα μέχρι τη χρονιά εκείνη. Ο βαθμός δυσκολίας δεν μπαίνει καν σε σύγκριση.
Για γέλια στην Ευρώπη!
Στην Ευρώπη; Τα κλασικά μέχρι τότε. Διασυρμοί απο Τριεστίνα, Μπολόνια αλλά και... Αγγλικό στόλο (!) τυχαίο; Από μικροί... στο κουρμπέτι μαθημένοι άλλωστε. Για κανένα φιλικό με Σάντος ήταν μία χαρά. Και το χουν βάλει στον ύμνο τους όταν η ομάδα αυτή που αγωνιζόταν ο μεγάλος Πελέ έκανε περιοδεία στην Ευρώπη και σημείωσε επτά νίκες, δυο ισοπαλίες και μία ήττα στο Βέλγιο.
Ο Πελέ και το... δρεπάνι!
Νίκησαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκό οι Λατίνοι με 3-0 και 3-2 αντίστοιχα και στο ματς με τον γαύρο για 40 λεπτά έμειναν με 10 παίκτες. Ο Πελέ μάλιστα προστατεύτηκε από το.... τσεκούρι Πολυχρονίου ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να του κόψει την μπάλα. Λύσσα για νίκη με οποιονδήποτε τρόπο, απέναντι σε μία κουρασμένη και υπερτιμημένη ομάδα. Η συνέχεια; Ρόμπα με αντίπαλο την τσεχική Ντιναμό Ζίλινα. Ο Παναθηναικός νίκησε εκτός έδρας τον Άγιαξ και αυτοί δημιουργούσαν το δικό τους μύθο αλλά και πεπραγμένα στην ευρωπαϊκή κατάντια τους.

Η καθιέρωση του «γαύρου» 

Ο «θρήνος» αντί για αξιοθρήνητος ονομάστηκε θρύλος και το γέλιο ρέει άφθονο από τότε. Η ομάδα θρύλος και ο θρυλικός Ολυμπιακός. Ανοησία, αλαζονεία και... ότι να ναι! Οι νίκες της ομάδας πανηγυρίζονται έξαλλα και στις ήττες η εξαφάνιση είναι σήμα κατατεθέν. Η λέξη γαύρος καθιερώνεται σταδιακά και γίνεται αποδεκτή και από τους ίδιους τους Ολυμπιακούς. Η πασαλιμανιώτικη μαγκιά αποτυπώνεται σε μία λέξη και γίνεται πια μόδα και φιγούρα.

Η παραδοχή του Ανδριανόπουλου  
Ο Γ. Ανδριανόπουλος εκτιμούσε και θαύμαζε τον Παναθηναικό. Παραδεχόταν την ανωτερότητα των μεγάλων αντιπάλων του, τίμια και ειλικρινά. Δύο λέξεις που δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των Λιμανίσιων. Ο ίδιος το 1963 το δήλωσε ευθαρσώς τονίζοντας: «Σαν εκπρόσωπος του Ολυμπιακού θα ήθελα να αναγνωρίσω την ανοτερότητα του ΠΑΟ ο οποίος υπήρξε και παραμένει πρωτοπόπρος των αθλητικών εκδηλώσεων του τόμου μας και αποτελεί τον σύλλογο των αθλητών και την πεμπτουσία του ελληνικού αθλητισμού. Δικαίως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Είναι τιμή και υποχρέωση να προσπαθήσει κάποιος να πλησιάσει το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο του ΠΑΟ»

Πανιώνιος ο σωτήρας! 
Οι ήττες από Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 4-0 και Τουλούζ με 4-2 εντός Πειραιά και με Έλληνα διαιτητή και συγκεκριμένα τον Τζουβάρα... ανοίγουν το χορό του διασυρμού της χώρας μας για μία ακόμη φορά. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ήττες με 5-3 και 2-1 από την Πλόβντιφ ενώ την εν λόγω σεζόν αρχικά είχαν τονίσει πως θα αποσυρθούν από την διοργάνωση εξαιτίας της μη παράταξης αξιόμαχης ενδεκάδας. Η τιμή του ελληνικού ποδοσφαίρου αποκαταστάθηκε και και η ΟΥΕΦΑ δέχθηκε ο Πανιώνιος να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού. Το Κύπελλο Ραπάν ήταν σκασιαρχείο για τον γαύρο.

Η 5η δεκαετία της βρομιάς
Η δωροδοκία και τα στραβά μάτια της ΕΠΟ
Αρχές του 1965, οι λιμανίσιοι κάνουν τα πάντα για να πάρουν πρωτάθλημα, χωρίς να τα καταφέρουν, ωστόσο κάνουν φιλότιμες και… ακριβές προσπάθειες με τις πλάτες της ΕΠΟ. Η εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» καταγγέλλει δωροδοκία του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ, Λιτόπουλο, από τον Ολυμπιακό για μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι. Η διοίκηση του «δικεφάλου» διέγραψε τον παίκτη με την ΕΠΟ να μην ασχολείται ποτέ με το θέμα που βγήκε στη δημοσιότητα!

Πρωτάθλημα μέσω… Τρικάλων
Μια επταετία δίχως κούπα στο λιμάνι, καθώς δεν έπαιζαν με τα Μέγαρα και την Προοδευτική όπως τα προηγούμενα χρόνια… Το γνωστό βρόμικο και πονηρό μυαλό τους όμως σκέφτηκε την λύση. Αφού τα κοράκια του έδιναν νίκες με ανύπαρκτα πέναλτι και γκολ…μετά την λήξη, είπαν να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη. Στο ματς που έκρινε τον τίτλο στην αήττητη(!) έδρα των Τρικάλων, οι λιμανίσιοι πήραν τη νίκη με 0-5 με όλα τα γκολ να σημειώνονται στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ οι γηπεδούχοι ως δια μαγείας είχαν μειωμένη απόδοση στην επανάληψη, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο από συγγραφέα της ιστορίας των Τρικάλων αφήνοντας αιχμές για κάποιους παίκτες…

Μοναδική Σφαγή 
Τέτοια σφαγή ίσως να μην έχει ξαναγίνει. Ισόβαθμοι οι «αιώνιοι» με 56 βαθμούς και ο νικητής του ντέρμπι, ειδικά αν ήταν ο Παναθηναϊκός καθώς είχε πολύ πιο εύκολο πρόγραμμα, θα έκρινε τον τίτλο. Με 10 παίκτες ο Παναθηναϊκός από το 19΄ και μη καταλογισμό πέναλτι στο 45΄. Συνηθισμένα πράγματα, όμως η συνέχεια είναι… πιο βρώμικη. Οι γνωστές τακτικές του λιμανιού και οι ψευτομαγκές ήταν από τότε διαδεδομένες. Στο 81΄ Ο Συνετόπουλος προκαλεί τον Κωνσταντίνου και το ματς παίρνει φωτιά. Ο διαιτητής το διακόπτει, πάει στα αποδυτήρια και δηλώνει αποχώρηση του Παναθηναϊκού από το ματς(!), κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να μηδενιστούν στο ματς με τους λιμανίσιους, αλλά και στα δύο επόμενα με ΠΑΟΚ και Αιγάλεω!

Το επιδόρπιο στον Βόλο…
Αφού πέταξαν τον Παναθηναϊκό εκτός μάχης του τίτλου, ο μοναδικός αντίπαλος πλέον των λιμανίσιων ήταν ο ΠΑΟΚ. Το πρωτάθλημα του 1973 στιγματίστηκε από καταγγελίες για δωροδοκίες, όπου ωφελημένος ήταν ο Ολυμπιακός, αλλά ποινές δεν υπήρξαν. Έτσι, λοιπόν, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, οι λιμανίσιοι έπαιζαν στον Βόλο και κέρδισαν πέναλτι στο 79΄ με το σκορ στο 1-1. Η μπάλα στο δοκάρι και… νέο πέναλτι στο 88΄. Η νίκη ήρθε και την ίδια ώρα ο «δικέφαλος» γνώριζε σφαγή στη Νέα Σμύρνη μένοντας στο 0-0, με ένα από τα βρωμερότερα πρωταθλήματα να πηγαίνει στην ομάδα της χούντας.

Ξεχρέωσαν τον τίτλο
Έτσι θα αφήνανε νομίζετε τα αδέρφια τους στον Βόλο; Πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού μετά την κατάκτηση του βρώμικου πρωταθλήματος του 1973 ήταν με τους συνονόματους του Βόλου στο Καραϊσκάκη… Μπορεί αυτό να μη λέει και τίποτα, όμως ότι τα έσοδα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων πήγαν στους Βολιώτες μάλλον δεν ήταν από την μεγαλοψυχία των λιμανίσιων…

* Τα υπόλοιπα περιστατικά της δεκαετίας στην ενότητα «Η ομάδα της χούντας».
Η 6η δεκαετία της βρομιάς
Η ξαφνική ανάσταση
Την περίοδο 1976-77 μερικές αγωνιστικές πριν το τέλος ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό και όδευε ολοταχώς προς την κατάκτηση του τίτλου, αφού και καλύτερη ομάδα είχε και ευνοϊκότερο πρόγραμμα. Ξαφνικά, όμως, οι λιμανίσιοι αναστήθηκαν και από τα 0-0 με Γιάννενα και Παναιγιάλειο άρχισαν τις τεσσάρες σε ΟΦΗ, Ατρόμητο και τις εννιάρες στην Παναχαϊκή. Οσο για τον λόγο που έγινε αυτό; Η απάντηση είναι πως πίστευαν ότι θα έπαιρναν ακόμα έναν ψεύτικο τίτλο χάρη στη διαφορά τερμάτων, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αγώνες μπαράζ. Υπολόγιζαν, όμως, χωρίς την περήφανη Καστοριά που τους έκανε κλύσμα την τελευταία αγωνιστική και το πρωτάθλημα κατέληξε εκεί που άξιζε, στον Παναθηναϊκό. Μετά, μάλιστα, από αυτή τη χρονιά η ΕΠΟ κατήργησε την διαφορά τερμάτων.

«Διάτρητο πρωτάθλημα»
Το πρωτάθλημα της περιόδου 1979-80 είναι ένα από τα πλέον βρώμικα. Σκάνδαλα, καταγγελίες και συνεχόμενοι «σφαγιασμοί» των αντιπάλων του θρήνου έχουν μείνει αξέχαστοι και οι μόνοι που κάνουν πως δεν τα θυμούνται είναι οι ίδιοι. Την 5η αγωνιστική ο Ολυμπιακός κερδίζει 1-0 τον ΠΑΟΚ με τον ρέφερι Λαμπρόπουλου να μην κατακυρώνει κανονικότατο γκολ των φιλοξενουμένων. Την 8η αγωνιστική ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Πανιώνιο με πέναλτι στο 72 και αφού πέντε λεπτά νωρίτερα είχε αποβληθεί ο Λίμα, δύο εβδομάδες μετά ο Τσολακίδης στο ματς με τον Εθνικό αποβάλλει τον Μουκέα στο 7, στο 10 δίνει πέναλτι που κρίνει το ματς και στο 25 αποβάλλει και τον Βαμβακούση για να τελειώσει μια και καλή η σεμνή τελετή. Τα όργια συνεχίστηκαν και την επόμενη αγωνιστική με τον Πρίντεζη να δίνει πέναλτι και τον γαύρο να κερδίζει 1-0 την Παναχαϊκή, ενώ την 12η αγωνιστική ήταν η σειρά του Απόλλωνα που προηγήθηκε στο σκορ, αλλά η αποβολή του Ψυμόγιαννου στο 33 και του Ασημακόπουλου στο 57 βοήθησε το συνονθύλευμα του Πειραιά να πάρει τη νίκη.

Δωροδοκία Νο 1
Πριν από αυτά τα ματς ο παίκτης του Απόλλωνα Αθ. Οικονόμου κατήγγειλε τα εξής: «Χτες μου τηλεφώνησε στις 5 κάποιος άγνωστος στο σπίτι της πεθεράς μου λέγοντας πως είναι φίλος του Κυράστα. Μου είπε ότι, αφού θα χάσει έτσι κι αλλιώς ο Απόλλων, είναι ευκαιρία «να τα πάρω». Μου πρόσφερε 150.000 δραχμές με την υποχρέωση μόλις μπω στο γήπεδο να κάνω σύνθημα σηκώνοντας τη φανέλα μου και στη συνέχεια να παραχωρήσω πέναλτι. Τα χρήματα θα τα έπαιρνα σε δύο δόσεις. Το πρωί ο άγνωστος τηλεφώνησε στη γυναίκα μου και της είπε ότι κάτω από το χαλάκι της πόρτας υπήρχαν 70.000 δραχμές. Τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν στο ΙΣΤ’ αστυνομικό τμήμα Ν. Ιωνίας».

Σφαγή της Καβάλας
Ακολούθησαν σφαγές του Πανσερραϊκού και της Καβάλας (με πέναλτι που είδε ο Φακής στη …σέντρα), με την διοίκηση της δεύτερης να εκδίδει ανακοίνωση και να αναφέρει μεταξύ άλλων: «η ενέργεια του Φακή αποδοκιμάστηκε εν χορώ από τους 25.000 θεατές οπαδούς του ευνοηθέντος Ολυμπιακού με την κραυγήν «αίσχος».

Δωροδοκία Νο 2
Τη 23η αγωνιστική ξεσπάει νέο σκάνδαλο στον αγώνα του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή: «Ο ΠΑΣ κατέθεσε κασέτα στον εισαγγελέα της πόλης με στοιχεία απόπειρας δωροδοκίας του τερματοφύλακα Λίσα έναντι 600.000 δρχ… Σημειώνεται ότι ο Λίσα βγήκε από την αποστολή την τελευταία στιγμή».

Δωροδοκία Νο3
Στις 21/6/1979, μία ημέρα μετά το ματς Ρόδος – Ολυμπιακός που στο 67 ήταν 3-1 και ο Ζλατάνος το μετέτρεψε σε 3-4 η Απογευματινή έγραψε: «η ιαχή «πουλημένοι» στιγματίζει έντονα από χθες το εθνικό μας πρωτάθλημα», ενώ στις 7/7 η Ρόδος τιμωρεί τους Δοξάκη, Παπαοικονόμου και Σκαρτάδο για μειωμένη απόδοση και η ΕΦΙ παραπέμπει τον παράγοντα του Ολυμπιακού Λ. Θεοδωράκη μετά από καταγγελία του Δοξάκη για απόπειρα δωροδοκίας.

Δωροδοκία Νο4
Το αποκορύφωμα ήταν στη λήξη της σεζόν, την τελευταία αγωνιστική ο ΟΦΗ στο 60’ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-0 και ως δια μαγείας ο θρήνος ισοφάρισε σε 3-3 και ισοβάθμησε με την ΑΕΚ, την οποία θα αντιμετώπιζε σε αγώνα μπαράζ. Οι νέες καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας εναντίον παικτών του ΟΦΗ οδήγησε τους λιμανίσιους στην απόφαση να μην κατέβουν να αγωνιστούν στο μπαράζ υπό τον κίνδυνο υποβιβασμού βάσει του νόμου και την ΑΕΚ να στέφεται πρωταθλήτρια. Ο Πάνος Μάρκοβιτς – προπονητής εκείνης της εποχής – είχε προσδώσει στο πρωτάθλημα τον εξής χαρακτηρισμό: «Διάτρητο πρωτάθλημα».

Συνεχόμενες σφαγές
Την σεζόν 1980-81, με πρόεδρο του Ολυμπιακού τον Νταϊφά οι «πράσινοι» δέχονται συνεχόμενες σφαγές στο πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό να ευνοείται σκανδαλωδώς και τον τότε μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού και παίκτη του Πανιωνίου Νίκο Αναστόπουλο να λέει: «Τίμιο το πρωτάθλημα; Ισως ναι, ίσως και όχι. Είναι τόσα πολλά τα κυκλώματα, τόσα πολλά τα αδιευκρίνιστα σημεία, αλλά και τόσο καυτά που έτσι και τολμήσεις να τα αγγίξεις παθαίνεις …εγκαύματα».

Ξένος ο Ρότσα, «ομογενείς» οι υπόλοιποι
Η περίοδος 1981-82 πρέπει να αποτελεί ντροπή για όλες τις αθλητικές αρχές. Ο Νταϊφάς μετά το …ξεβράκωμα στον αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 3-2 και αντιλαμβανόμενος πως και οι δύο τίτλοι οδεύουν προς Λεωφόρο υποκινεί ξαφνικά θέμα Ρότσα. Το ΑΣΕΑΔ δικαίωσε πανηγυρικά τον Παναθηναϊκό, αλλά ο αεκτζήδικων συναισθημάτων υφυπουργός Κατσιφάρας διόρισε νέο συμβούλιο με σκοπό την καταδίκη του Παναθηναϊκού, κάτι που κατάφερε. Ετσι οι «πράσινοι» θεωρήθηκαν ηττημένοι στο ματς κυπέλλου, βγήκαν στους δρόμους και μετά από αρκετές περιπέτειες το ΣτΕ έβγαλε νέα απόφαση «ξένος ο Ρότσα, ξένος και ο Λοσάντα». Ο Λοσάντα όμως συνέχισε να παίζει, ενώ ο Ρότσα όχι με τον Ολυμπιακό να κερδίζει στο μπαράζ τον αποδεκατισμένο (είχαν αποβληθεί στον τελικό κυπέλλου Γαλάκος, Κυράστας )Παναθηναϊκό με 2-1 και να παίρνει ακόμα ένα …δίκαιο πρωτάθλημα.

Η 7η δεκαετία της βρομιάς
Σκάνδαλο Κοσκωτά, δωροδοκίες και άλλα πολλά σημάδεψαν άλλη μία δεκαετία γεμάτη ήθος και αρχές Ολυμπιακές...


1986-1987.. τίτλος μπαμπεσιά!
Την περίοδο 1987-1987 και με το πρωτάθλημα να θέλει τρεις αγωνιστικές για το φινάλε ο ΠΣΑΠ κήρυξε απεργία των ποδοσφαιριστών. Όλες οι ομάδες συμφώνησαν αλλά μόνο μια, τρεις μέρες μετά, διαφώνησε. Ο Ολυμπιακός που βρήκε την ευκαιρία να «κλέψει» ακόμη έναν τίτλο. Νίκες χωρίς παιχνίδια έπαιρναν Αυτοί που κονιορδεύουν ότι παίρνουν τις κούπες μέσα στα γήπεδα. Προφανώς ξεχνούν ότι εκείνη την σεζόν τα «κόλπα» του εξυγιαντή Νταϊφά έφεραν επτά... ζεστά ποντάκια από την διαιτησία.
Έστησαν πορτιέρο!
Το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε την περίοδο 1987-1988 όταν στο λιμανί πανηγύριζαν για τον ερχομό του Γιώργου Κοσκωτά. Τον Μάρτη του 88 η «Ηχώ» δημοσίευσε την απόφαση της ανακριτικής επιτροπής σχετικά με την δωροδοκία του πορτιέρο της ΑΕΚ Θ. Παπαδόπουλο από τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Κ. Μπαλή στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων, όπου κέρδισαν οι λιμανίσιοι 3-1 με κορυφαίο τον συγκεκριμένο άσο. Ο Ολυμπιακός έπρεπε να πέσει Β'Εθνική αλλά το θέμα... έγινε αβαβα και πέρασε έτσι, καθώς ο παίκτης «ναι μεν δοροδοκήθηκε αλλά κανένας δεν κατάλαβε από ποιον και για ποιο λόγο», σύμφωνα με την αθλητική δικαιοσύνη!
Ο Κόκκαλης και ο Κουκούλας!
Στις αρχές της δεκαετίας έρχεται στο προσκήνιο ο Σωκράτης Κόκκαλης. Όπως αποδείχθηκε το 2000 ο γνωστός και ος «Ρόκο» ζητούσε από το ελληνικό δημόσιο να χαριστούν τα χρέη των λιμανίσιων και το 1991-1992 στάλθηκαν τα πρώτα... μηνύματα. Στις 11 Μαρτίου του 1992 ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στην ρεβάνης του 0-0 του Φαλήρου για το Κύπελλο. Οι «πράσινοι» πολύ καλύτεροι προηγούνται 1-0 αλλά στο 92' ο διαιτητής Κουκούλας δίνει «πέτσινο» πέναλτι και την πρόκριση στους λιμανίσιους!
Πανευρωπαϊκή ξεφτίλα!
Λίγο αργότερα. Στα πλαίσια του ΟΥΕΦΑ οι γαύροι έχασαν 1-0 από την Τσερνομόρετς μέσα στο Φάληρο. Στον επαναληπτικό ήρθαν τα... πάνω-κάτω και ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0. Οι πρώτες φήμες έδιναν και έπαιρναν για παρέμβαση Κόκκαλη ενώ την... βόμβα έριξε το France Football που σε σχετικό του ρεπορτάζ ανέφερε ότι «η νίκη στην Ουκρανία ήταν καρπός της οικονομικής δυνάμεως του προέδρου της ελληνικής ομάδας».
Κερασμένα!
Πάμε στην μεγαλύτερη... βρωμιά της δεκαετίας του 90'. Με συνένοχο και το κράτος. Με νέα ρύθμιση ο Σ. Κόκκαλης πήρε σχεδόν δωρεάν τον Ολυμπιακό χάρη σε απόφαση του τότε υφυπουργό Β. Παπαγεωργόπουλου. Η ρύθμιση αυτής επί της ουσίας διευκόλυνε τους λιμανίσιους να πληρώσουν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που απαιτούνταν! Και μάλιστα δε δόσεις!
Το... έδωσε στην ΑΕΚ
Μία από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες τους ήταν την περίοδο 92-93. Όταν την τελευταία αγωνιστική έκατσαν και έχασαν από την ΑΕΚ στην Φιλαδέλφεια για να μην πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Πως ξεφτιλίστηκαν μπροστά σε 40.000 «Ενωσίτες»; 2-0 ήταν το σκορ υπέρ της ΑΕΚ από το 3'! Ναι! Ούτε πεντάλεπτο... οι αθεόφοβοι!

Το σκάνδαλο Κοσκωτά!
Στα τέλη του 1984 όταν η Τράπεζα Κρήτης διατίθεται προς πώληση έναντι του ποσού των 9 εκαττομυρίων δολλαρίων, ο Κοσκωτάς με αξιοπερίεργο τρόπο κατορθώνει να την αγοράσει. Εκείνη την περίοδο ουδείς ασχολήθηκε με την προέλευση των χρημάτων. Σταδιακά ο Κοσκωτάς αυξάνει τη δύναμη του και μέχρι τα 34 του φθάνει να έχει στην κατοχή του εκτός της Τράπεζας Κρήτης την εκδοτική εταιρία Γραμμή Α.Ε.(η οποία περιλάμβανε 5 περιοδικά,3 εφημερίδες και 1 ραδιοφωνικό σταθμό) και τους λιμανίσιους. Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι της εποχής βλέποντας την ραγδαία άνοδο του νέου μεγαλοεκδότη και φοβούμενες τον ανταγωνισμό,αρχίζουν να αναζητούν την πηγή του πλουτισμού του Κοσκωτά. Την ίδια περίοδο ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη εσπευσμένα στο Χέρφιλντ με στένωση αορτής. Τα «αρθράκια» που μέχρι τότε αναρωτιόντουσαν για το «ποιος είναι τελικά αυτός ο Κοσκωτάς» απέκτησαν τότε πηχυαίους τίτλους. Το κουβάρι είχε αρχίσει να ξετυλίγεται. Έτσι,το 1988 μετά από έλεγχο στην Τράπεζα Κρήτης ξεσπά ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στην Ελλάδα που αφορούσε υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο Κοσκωτάς συνελήφθη στις 23 Νοεμβρίου του 1988 στη Μασσαχουσέτη και φυλακίστηκε στις Η.Π.Α. έως την έκδοση του στην Ελλάδα το 1991. Στην φυλακή για λίγο διάστημα είχε μπει και ο μετέπειτα πρόεδρος των γαύρων, Αργύρης Σιαλιαρέλης για «υπόθαλψη» εγκληματία. Από απατεώνες άλλα τίποτα, δηλαδή...

Η 8η δεκαετία της βρομιάς
Παράγκα, πέναλτι στη σέντρα, Ριζούπολες, δικαστές, διαιτητές. Εδώ θα βρείτε τα αμέτρητα σκάνδαλα της όγδοης -και πιο βρόμικης μέχρι την επόμενη- δεκαετίας του Ολυμπιακού.

1995-96
* Στις 4 Φεβρουαρίου του 1996 ο διαιτητής Βασσάρας δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Γεωργιάδη στο 89' στο τελικό 1-1 με την Ξάνθη.

* Μία εβδομάδα αργότερα ο διαιτητής Γιαννόπουλος δεν έδειξε πέναλτι στην ανατροπή του Βαζέχα από τον Γιαννόπουλο στερώντας δύο βαθμούς από τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό.

*Στις 29 Απριλίου του 1996 η ΑΕΚ αγωνιζόταν στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ, με την Ένωση να καταδιώκει τον Παναθηναϊκό που βρισκόταν στην κορυφή. Μετά το τέλος του ματς (1-1) και ενώ δεν είχε δοθεί πέναλτι στον Μαχλά ο προπονητής των Κρητικών, Έγκεν Γκέραρντ ανέφερε: «Κύριοι, το πρωτάθλημα βρομάει. Σας λέω πως είναι πέναλτι 100%. Αν αυτό δεν είναι πέναλτι, εγώ δεν είχα ούτε μαμά ούτε μπαμπά».
1996-97
* 1η αγωνιστική: Καστοριά-Ολυμπιακός 0-4. Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στους γηπεδούχους από τον διαιτητή Ζαχαριάδη στην πεντακάθαρη ανατροπή του Σανίδη από τον Ράντο και ενώ το αποτέλεσμα ήταν στο 0-0.

* 9η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Άρης 4-0. Ο ρέφερι Παπουτσέλης έδωσε δύο ανύπαρκτα πέναλτι στους λιμανίσιους.

* 10η αγωνιστική: Ιωνικός - Ολυμπιακός 0-1. Οι Πειραιώτες επικράτησαν με γκολ στο 94' και αφού πριν δεν είχε αποβληθεί ο Κλάεβιτς από τον διαιτητή Ζαχαριάδη.

* 11η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0. Ο εκ Λέσβου διαιτητής Στράτος Παπουτσέλης καταλογίζει πέναλτι σε ανατροπή του Ίβιτς από τον Καλιτζάκη στο 52' ένα μέτρο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Βάντσικ. Ο Καλιτζάκης αποβλήθηκε λίγα λεπτά μετά και οι λιμανίσιοι πήραν τη νίκη χάρη στο ανύπαρκτο πέναλτι. Αναλυτικά όλη η ιστορία του Παπουτσέλη εδώ: http://www.leoforos.gr/article/15988/pherte-piso-ta-klemmena

* 13η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0. Το «κοράκι» Χατζής ακύρωσε κανονικότατο γκολ του ΠΑΟΚ ως οφσάιντ.

* 17η αγωνιστική: Καβάλα-Ολυμπιακός 1-2. Ο Κασναφέρης σφύριξε πέναλτι για να εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός τη νίκη στο 79', όταν ο Αλεξανδρής έπεσε πάνω στον Μίτεφ. Τρία χρόνια μετά παραδέχτηκε πως δεν υπήρχε πέναλτι.

* 19η αγωνιστική: ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-1. Με εφεύρεση-πέναλτι του Φασόλη οι λιμανίσιοι πέρασαν από την Κρήτη και φαινόταν πως θα είχαν και άλλα... δώρα αν χρειαζόταν.

* 20ή αγωνιστική: Ολυμπιακός-Ηρακλής 2-1. Ο Γεωργάτος βάζει νωρίς μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, αλλά ο Μπορμπόκης ισοφαρίζει αμέσως. Στο δεύτερο ημίχρονο σε αντεπίθεση του Ηρακλή ο Μαρινάκης αποκρούει την μπάλα με το χέρι πάνω στη γραμμή του τέρματος, όμως αν και κοντά, ο διαιτητής Πούφλης δεν... βλέπει τίποτε και στο 81' ο Αλεξανδρής βάζει γκολ.

* 21η αγωνιστική: Καλαμάτα-Ολυμπιακός 1-4. Οι Μεσσήνιοι παρατάχθηκαν κάτω από την εστία με τον τέταρτο (!) τερματοφύλακά τους, αφού προτιμήθηκε ο 19χρονος Κωνσταντόπουλος από τους έμπειρους Κελπέκη, Λυμπερόπουλο και Κοψαχείλη.

*32η αγωνιστική: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-0. Στο 23' ο Καραπιάλης βρέθηκε τετ α τετ με τον Ατματζίδη και αντί να πλασάρει την μπάλα στα δίχτυα, προτίμησε να εκβιάσει το πέναλτι πέφτοντας μόνος του. Ο ρέφερι Μποροβήλος έδειξε πέναλτι και κόκκινη κάρτα στον γκολκίπερ της ΑΕΚ.

* Το καλοκαίρι του 1996, ο Σωκράτης Κόκκαλης προσλαμβάνει τον Θωμά Μητρόπουλο ως σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας. Διαβάστε πώς ξεκίνησε η παράγκα εδώ: http://www.leoforos.gr/article/16053/e-paraga-tou-thoma

*Το 1997, με τη λήξη του πρωταθλήματος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Καραγιαννίδη ο Κόκκαλης, αναφερόμενος στη συνεργασία του με το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Αιγάλεω και τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, δηλώνει: «Είναι προσωπική μου επιλογή και σύμβουλος σε θέματα διαιτησίας»!
1997-98
* Στις 28 Σεπτεμβρίου 1997, ο ΟΦΗ χάνει στην Κρήτη από τον Ολυμπιακό με 2-3. Ο Γκέραρντ δηλώνει μετά το ματς: «Είχα πει ότι ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πάρει το παιχνίδι και το πήρε με ένα ψεύτικο πέναλτι και ένα γκολ από θέση οφσάιντ. Δηλώνω λοιπόν ότι και φέτος θα πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός».
* Στις 23 Νοεμβρίου 1997 ο διαιτητής Παπαχίτζιος κράτησε όσες καθυστερήσεις χρειαζόταν ο Ολυμπιακός για να νικήσει τον Ιωνικό. Εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο οι οπαδοί του Ιωνικού, ακολουθεί πανδαιμόνιο και συμπλοκές μεταξύ παικτών Ολυμπιακού και παικτών και οπαδών του Ιωνικού.
* Στις 27 Δεκεμβρίου 1997, στην εκδίκαση της έφεσης των Νικαιωτών ο αντιπρόεδρος του Ιωνικού, Δημητρόπουλος τόνισε στον Πέτρο Κόκκαλη: «Σε μας χρωστάτε το περσινό πρωτάθλημα. Ντροπή σας, διασύρατε και το φετινό». Χωρίς βέβαια να πάρει καμία απάντηση...

* Την 1η Δεκεμβρίου, στο ντέρμπι με τον «αιώνιο» ο Τεβεκέλης ήταν ο πρωταγωνιστής στη φαρσοκωμωδία. Αφού έδειξε την κόκκινη κάρτα σε Γεωργιάδη, Γκούμα και Βλάνταν Μιλόγεβιτς καθώς ο Παναθηναϊκός πίεζε, δεν απέβαλε τον Μπασινά όταν έκανε χέρι αποκρούοντας σαν τερματοφύλακας σε άδειο τέρμα. Ο διαιτητής φοβήθηκε μήπως και κάποιος παίκτης τραυματιστεί ή επικαλεστεί τραυματισμό και πρέπει να διακόψει το ματς. Η διοίκηση του Τριφυλλιού φωνάζει για στημένη διαιτησία.

* Στις 19 Δεκεμβρίου η ΕΠΑΕ όρισε σύσκεψη της Πειθαρχικής επιτροπής λόγω των επεισοδίων που είχαν συμβεί. Δεκαοκτώ μέρες μετά το ντέρμπι. Στις 27 του μηνός ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον Ηρακλή στη ρεβάνς του Κυπέλλου (είχε χάσει με 2-0 στη Θεσσαλονίκη) και αν η απόφαση έβγαινε στις 19 τότε θα έπαιζαν σε ουδέτερο με τον «γηραιό» (ήταν υπότροποι), ενώ αν έβγαινε στις 22 θα αγωνιζόταν στο ΟΑΚΑ. Πότε βγήκε η απόφαση δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε...

* Στις 8 Φεβρουαρίου του 1998, οι λιμανίσιοι φιλοξένησαν τον ΟΦΗ και οι Κρητικοί έπαιζαν με δέκα παίκτες από το 41' λόγω της αναίτιας αποβολής του Σταυρακάκη από τον Τσαγκαράκη. Μετά τη νίκη του Ολυμπιακού με 1-0, ο Γκέραρντ δήλωσε πάλι: «Ο Ολυμπιακός θα πάρει το πρωτάθλημα», κάτι που είχε επαναλάβει και στην αρχή της σεζόν.

* Στις 22 Μαρτίου του 2008 οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν στο Καυταντζόγλειο με τον Ηρακλή και πήραν τη νίκη χάρη σε ένα ακόμα πέτσινο πέναλτι. Ο Ξενίδης μπορεί να έδιωξε κανονικά την μπάλα, αλλά τον Ίβιτς τον τσίμπησε μύγα και έπεσε στο έδαφος με τον διαιτητή Παπαπέτρου να δείχνει την άσπρη βούλα.
1998-99
* Στις 14 Σεπτεμβρίου 1998 ο Ολυμπιακός νίκησε τον Αθηναϊκό με 2-1 χάρη στη βοήθεια των... βοηθών διαιτητή και τέρμα που πέτυχε τέσσερα λεπτά πριν από το φινάλε.

* Την 1η Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου ο διαιτητής Παπαπέτρου που πάσχει από μυωπία ξανα«χτύπησε». Ο εν λόγω ρέφερι έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των λιμανίσιων και δεν μέτρησε κανονικό γκολ του ΠΑΟΚ, αφού την κεφαλιά του Τάκολα την είδε χέρι. Ο Παπαπέτρου έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στον Γκόγκιτς σε προβολή του Κατσιαμπή, που έδιωξε καθαρά την μπάλα. Επίσης, ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Νάγκμπε επειδή ο επόπτης είδε τον Βελή σε θέση οφσάιντ παρότι δεν συμμετείχε στη φάση.

* Μία εβδομάδα αργότερα, στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ιωνικό ο Μάλαμας Τεβεκέλης πρόσφερε δύο πέναλτι δώρο στους λιμανίσιους και έδειξε δύο κόκκινες κάρτες στους Νικαιώτες, για να μην αγωνιστούν στο επόμενα ματς που όλως τυχαίως ήταν κόντρα στους «ερυθρόλευκους».

* Τρεις μέρες μετά (12 Νοεμβρίου) οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για το Κύπελλο με τον διαιτητή Κωνσταντινίδη να προσφέρει ακόμα ένα πέναλτι στον Ολυμπιακό και μία κόκκινη (δύο κίτρινες) στον Κλάεβιτς. Ο παίκτης του Ιωνικού μετά το ματς τόνισε στον Sprint FM για τον διαιτητή: «Νομίζω πως ο διαιτητής ήταν στημένος. Είχα προειδοποιήσει τη διοίκηση πως θα μου έδειχνε κόκκινη ο Κωνσταντινίδης. Δεν ξέρω πώς συγκρατήθηκα να μην τον χτυπήσω».

* Στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 ήταν το μεγάλο ντέρμπι, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 2-0. Όμως μετά ανέλαβαν δράση ο διαιτητής Παπαδάκος και ο επόπτης Σουλιμάς. Αφού έκοψαν τον Βαζέχα με ανύπαρκτα οφσάιντ, στη συνέχεια μέτρησαν γκολ του Ανατολάκη που είχε γκρεμίσει τον Ασάνοβιτς. Στο τέλος ο Μπασινάς αποβλήθηκε, με τους λιμανίσιους να επικρατούν με 3-2.

* Στις 14 Δεκεμβρίου 1998: Ολυμπιακός-Εθνικός 2-0. Ο Τζόρτζεβιτς εκτελεί πέναλτι και αστοχεί. Στο άγχος που κυριεύει τους γηπεδούχους δίνει λύση ο διαιτητής Ηλιάδης, ο οποίος σφυρίζει ανύπαρκτο πέναλτι επί του Γκόγκιτς και ο Ολυμπιακός ανοίγει το σκορ.

* Στις 21 Μαρτίου του 1999 ο Ολυμπιακός φιλοξενούσε τον Εθνικό Αστέρα και πήρε ακόμα ένα πέναλτι δώρο. Ο διαιτητής Δημητρόπουλος είδε μόνο αυτός την ανατροπή και τελικά οι λιμανίσιοι νίκησαν στο Φάληρο με 4-2.

* Ο Ιωνικός έχει χειρουργηθεί κανονικά και με το νόμο όποτε παίζει με τον Ολυμπιακό, καθώς στις 18 Απριλίου ο διαιτητής Μπέγκος δεν έδωσε δύο πέναλτι στους Νικαιώτες και οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 3-1.
1999-2000
* Στις 3 Οκτωβρίου του 1999 ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα και νίκησε με 3-1. Το πρώτο γκολ μπήκε με σταματημένους τους παίκτες του Απόλλωνα, καθώς ο διαιτητής είχε σταματήσει τη φάση επειδή οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί πέταγαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. όμως ο ρέφερι άλλαξε γνώμη και ανέφερε πως έδινε οδηγίες στον τέταρτο διαιτητή.

* Ο Ολυμπιακός είχε συμπληρώσει δύο χρόνια χωρίς να δεχτεί κόκκινη κάρτα παρότι είχε παίκτες-τσεκούρια (Ανατολάκης, Αμανατίδης κτλ.)

* Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει και τον διαιτητή Δημητρόπουλο που είχε σφυρίξει την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Ο Κασάπης τιμωρήθηκε με 24 αγωνιστικές ποινής, ενώ στο φουαγιέ έπεφταν πυροβολισμοί με τον σοφέρ-μπράβο του προέδρου της ΕΠΑΕ, Γιαννουδάκο να βγάζει το 22άρι του και αρχίζει να μοιράζει σφαίρες. Ο οδηγός του Βίκτωρα Μητρόπουλου που είναι και φίλαθλος του Ολυμπιακού, δεν είχε άδεια οπλοφορίας και μπήκε με τσαμπουκά στα αποδυτήρια.

* Στις 22 Σεπτεμβρίου ο Ολυμπιακός νίκησε τον Εθνικό Αστέρα με 4-1 με εφεύρεση πέναλτι του διαιτητή Παπαδάκου και συνάμα άδικη αποβολή παίκτη του συλλόγου της Καισαριανής.

* Στις 5 Δεκεμβρίου οι λιμανίσιοι πέρασαν από το Καυταντζόγλειο επικρατώντας με 4-3, αφού πρώτα ο ρέφερι Νίκου δεν απέβαλε τον Άντζα στο πρώτο λεπτό (ανέτρεψε από πίσω τον Μιχάλη Κωνσταντίνου όταν αυτός έμπαινε στη μεγάλη περιοχή). Στη συνέχεια έδειξε κόκκινη κάρτα στον Σίμο. Αξιοπρόσεκτη ήταν η εμφάνιση του παίκτη του Ηρακλή, Τζιωρτζόπουλου, που έπαιζε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό και πρόσφερε έτοιμα γκολ στην ομάδα όπου ανήκε.

* Παραμονές Χριστουγέννων του 1999 (23 Δεκεμβρίου) ο Ολυμπιακός νίκησε και πάλι... δίκαια την Καλαμάτα με 4-1. Οι Μεσσήνιοι προηγήθηκαν και έτσι ο διαιτητής Ντόβας ανέλαβε δράση. Έδινε ανάποδα τα φάουλ, έδωσε πέναλτι στους λιμανίσιους σε διεκδίκηση της μπάλας, ενώ δεν είδε το χέρι του Αμπονσά μέσα στην περιοχή. Ο προπονητής της «μαύρης θύελλας», Εντουάρντο Αμορίμ ανέφερε μετά το ματς: «Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται τόση βοήθεια από τη διαιτησία».

* Παραμονές της Πρωτοχρονιάς (30 Δεκεμβρίου) ο Ιωνικός σφαγιάστηκε και πάλι απέναντι στον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες νίκησαν με 2-1 στη Νεάπολη, με τους γηπεδούχους να προηγούνται. Όμως, ως συνήθως, οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν με ανύπαρκτο πέναλτι που έδειξε ο Ντόβας και αποβολή του Χάουλαντ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε και δεύτερη κόκκινη κάρτα σε παίκτη του Ιωνικού. Ο Νταρακλίτσας μετά το νέο χειρουργείο της ομάδας του, τόνισε: «Το καλύτερο επάγγελμα στην Ελλάδα είναι ο διαιτητής. Μέσα σε πέντε χρόνια μπορείς να τα κονομήσεις».

* Στο τέλος του χρόνου ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με δύο αγωνιστικές τον Ολυμπιακό για τα επεισόδια με τον Ιωνικό και η Επιτροπή Εφέσεων τη μείωσε σε χρηματικό πρόστιμο.

* Ο τότε προπονητής του Άρη, Γιώργος Παράσχος ανέφερε για το πρωτάθλημα: «Ο Ολυμπιακός δεν άξιζε τον τίτλο γιατί είχε την έξωθεν βοήθεια. Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος».

* Ο αμυντικός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κασάπης είπε: «Το πρωτάθλημα είναι στημένο».

* Ο Βασίλης Γκαγκάτσης (μόλις είχε παραιτηθεί από νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού) προσπάθησε να δωροδοκήσει τη γυναίκα του προέδρου της ΕΠΣΜ, Δ. Ψωμιάδη προσφέροντας 28 εκατ. δραχμές, κάτι που δεν διαψεύστηκε ποτέ.
2000-01
* Στην αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή, κάθε φορά που ο Γηραιός έβαζε γκολ, ο διαιτητής Νίκου ή έδινε πέναλτι ή αποβολή στους Θεσσαλονικείς μέχρι να επικρατήσουν οι «ερυθρόλευκοι».
* 5η αγωνιστική: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-1. Η Ενωση είχε προηγηθεί στο 10' και ο διαιτητής Τσαγκαράκης ανέλαβε δράση κόβοντας τον Νικολαϊδη πριν κάνει το 0-2.
* 8η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 2-4. Ο διαιτητής Κασναφέρης άφησε τον ΠΑΟΚ από το 38' με παίκτη λιγότερο λόγω αυστηρής αποβολής με δύο κίτρινες κάρτες του Γιώργου Χ. Γεωργιάδη. Αρνήθηκε δύο πέναλτι στον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ οι βοηθοί του έκοψαν με ανύπαρκτα οφσάιντ τον Ναλιτζή και τον Οκκά.
* Η ΑΕΚ σφαγιάστηκε και στη Νέα Φιλαδέλφεια για το Κύπελλο. Για τη φάση των «16» προηγήθηκε με τον Νικολαΐδη στο 46', αλλά ο διαιτητής Ποντίκης πήρε το παιχνίδι πάνω του. Έδειξε την κόκκινη κάρτα στην ίδια φάση σε Ζήκο και Ντέμη. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Πέτρος Στάθης ζητάει από τους παίκτες της Ενωσης να πέσουν κάτω για να διακοπεί ο αγώνας. Το παιχνίδι κατακυρώθηκε με σκορ 0-2 για τον Ολυμπιακό.
* Τον Οκτώβρη του 2008 ο Δημήτρης Ποντίκης παραδέχτηκε την ύπαρξη παράγκας. Διαβάστε τη συνέντευξή του εδώ: http://www.leoforos.gr/article/16445/xebrostiasma-kai-apo-podike
2001-02
* 14 Οκτωβρίου 2001: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-1. Ο διαιτητής Μπριάκος έκανε καλά τη δουλειά του, με τον Ολυμπιακό να προηγείται με γκολ οφσάιντ, ενώ δεν έδινε πέναλτι στον ΠΑΟΚ αλλά ο παίκτης δεν έβγαζε αίμα.
* 4 Νοεμβρίου 2001: Αιγάλεω - Ολυμπιακός 3-4. Ο διαιτητής Τρικάλης δείχνει πέναλτι στη βουτιά του Γιαννακόπουλου και οι λιμανίσιοι παίρνουν τη νίκη στο 84'. Ο βουτηχτής Στέλιος παραδέχτηκε το μακροβούτι του.
* 18 Νοεμβρίου 2001: Ολυμπιακός - Ξάνθη 1-1. Ο διαιτητής Κασναφέρης απέβαλε τον Ζε Ελίας έπειτα από κουτουλιά που έδωσε στον Ζωγραφάκη. Το σκάνδαλο, όμως, έγινε αργότερα. Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε τον Βραζιλιάνο αμυντικό μέσο με ποινή πέντε αγωνιστικών. Η έφεση του Ολυμπιακού έκανε την δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να εξαφανίσει την τιμωρία.

* 17 Φεβρουαρίου 2002. Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 3-2. Ο Κασναφέρης διετέλεσε το έργο του άψογα σε πολλές φάσεις. Ακόμα και ο πιο ανίδεος θα έδειχνε κόκκινη κάρτα στον Αμανατίδη για το πέναλτι που έκανε. Επίσης δεν έδειξε κίτρινη σε Ελευθερόπουλο (κλώτσησε μακριά την μπάλα) και Ζε Ελίας. Ο Φουτσίνι ήταν οφσάιντ μόνο για τους διαιτητές όταν έβγαινε απέναντι στον Ελευθερόπουλο, ενώ δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι πάνω στον Σπάσιτς.

* 24 Μαρτίου 2002. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1. Ο Δραμινός διαιτητής Ευθυμιάδης έφυγε αιμόφυρτος από τον αγωνιστικό χώρο καθώς σε όλο το ενενηντάλεπτο έσπρωχνε τους λιμανίσιους. Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί με τον Ολισαντέμπε στο 75' και ο ρέφερι στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων υπέδειξε την εσχάτη των ποινών για ανατροπή του Βενετίδη από τον Κωνσταντίνου και ο Τζόρτζεβις ισοφάρισε.

2002-03
Αύγουστος 2002. Ακόμα και στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός έπρεπε να περάσει με το έτσι θέλω. Στο παιχνίδι με τον Φωστήρα, ο «φονέας» προηγήθηκε αλλά χάρη στον ρέφερι της αναμέτρησης, Πάτρας. Δεν έδωσε κόκκινη κάρτα στον Αλεξανδρή που χτύπησε στο 41' εκτός φάσης αντίπαλο, ενώ καταλόγισε ανύπαρκτο πέναλτι για να ισοφαρίσουν οι λιμανίσιοι. Στο 83' δόθηκε ακόμα ένα πέναλτι για να πάει η πρόκριση στον Πειραιά. Ο Καστίγιο έπεσε κάτω χωρίς να τον αγγίξει κανείς και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα.

* Η μεγαλύτερη κλεψιά στην ιστορία του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου ξεκίνησε από την δεύτερη αγωνιστική. Οι λιμανίσιοι έκαναν πρεμιέρα εκτός έδρας στην Κρήτη επί του ΟΦΗ και επικράτησαν με 1-0 χάρη στον διαιτητή Μπριάκο. Στο 17΄ ο Ανατολάκης απώθησε βίαια τον Σοάρες και αντί να αποβληθεί, ο ρέφερι έδειξε κίτρινη κάρτα και στους δύο παίκτες.

* Ο Παναθηναϊκός στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές έχει ήδη δει τρεις παίκτες του να αποβάλλονται.

* 4η αγωνιστική: Ολυμπιακός - Ακράτητος 4-0. Στο 1-0 δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στον Μαγκαφίνη από τον διαιτητή Δούρο.

* 20η αγωνιστική: Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-3. Ο Καρεμπέ στο 88΄ δέχεται την κόκκινη κάρτα αλλά πριν αποχωρήσει ρίχνει μπουνιά στον Καφέ και κάνει κεφαλοκλείδωμα στον Οκκά. Ολα αυτά κόστισαν τρεις αγωνιστικές μόνο.

* 21η αγωνιστική: Προοδευτική - Ολυμπιακός 1-3. Στο 87' με το σκορ στο 1-3 ο Κουλουχέρης πετυχαίνει γκολ αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ επειδή ο Προβίδας που δεν συμμετείχε στην φάση επηρέαζε. Λάθος υπόδειξη του βοηθού Κούστα και του διαιτητή Αγγελάκη.

* 24η αγωνιστική: Ολυμπιακός - Αρης 1-0. Οι λιμανίσιοι νίκησαν πάλι με πέναλτι, αν και τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά αν ο επόπτης Μητροφάνης δεν σταμάταγε τους κίτρινους με ανύπαρκτα οφσάιντ.

* 25η αγωνιστική: Παναχαϊκή - Ολυμπιακός 1-4. Οι Πατρινοί προηγήθηκαν στο σκορ στο 30' και ένα λεπτό μετά ο Καστίγιο χτύπησε εν ψυχρώ και εκτός φάσης τον Στεφανή. Αποτέλεσμα να μην δεχτεί ούτε κίτρινη.

* 26η αγωνιστική: Πανιώνιος - Ολυμπιακός 0-0. Ο διαιτητής Δούρος ακύρωσε γκολ του Λαγωνικάκη στο 81' βλέποντας φάουλ του Μάντζιου στον Κωστούλα μακριά από την μπάλα. Στο 19' δεν απέβαλε τον Κατεργιαννάκη που κύλησε με την μπάλα εκτός περιοχής.

* 27η αγωνιστική: Ολυμπιακός - Αιγάλεω 4-0. Το φιλικό σωματείο των λιμανίσιων βρήκε την ευκαιρία να μην χρησιμοποιήσει έξι βασικούς ποδοσφαιριστές (Μεϊδάνης, Εντουσέι, Νικολόπουλος, Σκοπελίτης, Παπουτσής και Ουάνγκα.


* 29η αγωνιστική: Η τρομοκρατία της Ριζούπολης. Τι να πρωτογράψει κάποιος για αυτό το ματς... Από την υποδοχή στο πούλμαν μέχρι την φυσούνα. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης ανέφερε τι είχε γίνει στην ζούγκλα της Ριζούπολης από την αρχή μέχρι το τέλος: «Ηταν κανονική τρομοκρατία! Είχαμε φοβηθεί υπερβολικά. Μόνο ο φροντιστής δεν μάσησε και τους έβριζε». Ο Γιούρκας επηρεάστηκε περισσότερο απ' όλους αφού έκανε δύο φορές εμετό μπροστά στους συμπαίκτες του πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι λογικό για ένα παιδί 21 χρόνων τότε.
Επίσης, ο Σεϊταρίδης τόνισε: «Με το που φτάνουμε στο γήπεδο, βλέπουμε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από οπαδούς. Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα απολύτως. Από την κερκίδα μας πέταγαν τεράστια τούβλα. Μερικά από αυτά βρήκαν τα τζάμια του πούλμαν και τα έσπασαν. Επαναλαμβάνω ότι οι αστυνομικοί απλώς κοίταγαν και είχαν κατεβασμένες τις ασπίδες. Ο φροντιστής της ομάδας τους φώναζε "δεν ντρέπεστε; Γιατί δεν βάζετε τις ασπίδες να περάσουν οι παίκτες''. Δεκαπέντε λεπτά αφού είχαμε μπει στα αποδυτήρια, σπάει η πόρτα και μπαίνουν μέσα τέσσερις φουσκωτοί με διακριτικά εταιρείας σεκιούριτι που αρχίζουν να μας βρίζουν με φράσεις όπως "θα σας γ...ε".

Τα υπόλοιπα τα είδατε. Μπήκαμε στο γήπεδο και μας σημάδευαν με πιστόλια με φωτοβολίδες. Ούτε προθέρμανση κάναμε, ούτε παιχνίδι παίξαμε. Είχαμε το μυαλό μας στην κερκίδα. Μην μας πάρει καμιά φωτοβολίδα στο μάτι ή στο λαιμό. Πώς να παίξεις μπάλα μετά; Εκείνη την ημέρα, δεν έπρεπε καν να κατέβουμε από το πούλμαν. Έπρεπε να γυρίσουμε & να φύγουμε».

*Ο Αστυνομικός Διευθυντής που ήταν υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του αγώνα, Τσιρώνης, προβιβάστηκε λίγο καιρό μετά σε υπεύθυνο ασφαλείας της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

* Ο Νικοπολίδης είχε δεχτεί σιφόνι στην μέση και ο Κωνσταντίνου βίδα.

* Ακόμα και μικρόφωνα στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού είχαν βρεθεί στη Ριζούπολη.

* Επειτα από τα φετινά αίσχη στο Καραϊσκάκη, ο Γιάννης Μώραλης παραδέχτηκε την τρομοκρατία της Ριζούπολη: «Το μόνο μεμπτό από την μεριά μας σαν Ολυμπιακός, είναι ότι αιφνιδιαστήκαμε από την είσοδο των οπαδών, ενώ δεν θα έπρεπε. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει τίποτα προμελετημένο και δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ακούω περί Ριζούπολης. Εκεί, υπήρχε στόχος να τρομοκρατηθούν οι παίκτες και να χάσουν».
2003-04
* 5η αγωνιστική: Ξάνθη - Ολυμπιακός 1-3. Οι λιμανίσιοι προσπάθησαν να κλέψουν ακόμα ένα πρωτάθλημα, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Στις αρχές της σεζόν ο Τσικίνης έδωσε βαθμούς στους Πειραιώτες με την διαιτησία του. Στο 14΄ ο Φριζενμπίχλερ καταλογίζεται ως οφσάιντ απέναντι από τον Κατεργιαννάκη. Στο 48' ο Μπαϊκαρά ανατρέπεται από τον Ανατολάκη αλλά το πέναλτι δεν δίνεται. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν δύο πέναλτι στα ματς και σκόραραν στο 89' και το 93'.

* Ο πρόεδρος της Σκόντα Ξάνθη, Γιώργος Γκιρτζίκης ανέφερε μετά το ματς: «Ο διαιτητής Τσικίνης εγκλημάτησε όχι σε βάρος της SKODA ΞΑΝΘΗ αλλά εις βάρος του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Συνεχώς έδινε ανύπαρκτα φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού και ανύπαρκτα φάουλ ενάντια στην Ξάνθη. Δεν άφηνε την ομάδα να πάρει αναπνοή ούτε ένα δευτερόλεπτο».

* 12η αγωνιστική: Πανιώνιος - Ολυμπιακός 1-2. Με δέκα παίκτες ο Πανιώνιος από το 32', δόθηκε πέναλτι στους λιμανίσιους αλλά δεν ευστόχησαν, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν το χέρι του Ανατολάκη στις καθυστερήσεις με τον ρέφερι να σφυρίζει την... λήξη.
2004-05
* Χαμός έγινε στο πρώτο ματς Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο. Ο διαιτητής Σπυρόπουλος αρχικά έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι στους λιμανίσιους μετά έδειξε κόκκινη κάρτα στον Κλίμεκ επειδή δέχτηκε αγκωνιά (!), ενώ απέβαλε και τον γενικό αρχηγό των Νεοσμυρνιωτών, Γιώργο Δέδε επειδή προσπάθησε να πάρει την ομάδα του και να αποχωρήσει από το γήπεδο λόγω της σφαγιαστικής διαιτησίας. Πέντε λεπτά πριν το φινάλε δεν αποβλήθηκε ο Πάντος (είχε ήδη κίτρινη) όταν έδωσε κλωτσιά στον Ράγκουελ.

* Επειτα από το τέλος του ματς ο διευθύνων σύμβουλος του Πανιωνίου, Πέτρος Μπούκης δήλωσε: «Ο Σπυρόπουλος και οι συνεργάτες του αθώωσαν παλιότερες διαιτησίες του Σπανέα και του Παπουτσέλη. Οι νομικοί μας σύμβουλοι θα καταθέσουν ένσταση για αλλοίωση αποτελέσματος με δόλο».

* Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Γκούμας, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός στη συνέντευξη Τύπου, ύστερα από την αυλαία του πρωταθλήματος της Α εθνικής, τονίζοντας πως δεν ξέρει αν το πρωτάθλημα το κατέκτησε ο πιο άξιος: «Κάναμε το καθήκον μας. Δεν ήταν στα χέρια μας όμως και τελικά το πήρε ο Ολυμπιακός. Πολλές ομάδες παίζουν κόντρα στον Παναθηναϊκό για την αξιοπρέπειά τους. Εμείς παίξαμε στην Τούμπα και λέγανε ότι αν κερδίσουμε, το παιχνίδι είναι μιλημένο. Μετά ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από την Καλαμαριά και το Αιγάλεω, αλλά το περάσανε στα ψιλά. Δεν ξέρω αν το πρωτάθλημα το κατέκτησε ο πιο άξιος».

* Το σκάνδαλο ολκής του 2005,ήταν όταν ο ΟΛυμπιακός δεν τιμωρήθηκε όπως όριζαν οι κανονισμοί με μηδενισμό/αφαίρεση βαθμών για το... γκρέμισμα της Νέας Σμύρνης. Τον Ιανουάριο του 2005 το κράτος «κοιμήθηκε», για να ευνοήσει την ομάδα του ελληνικού Δημοσίου καθώς το παιχνίδι ανάμεσα σε Πανιώνιο-ΟΣΦΠ δεν ξεκίνησε ποτέ. Η δίκη αναβλήθηκε τέσσερις φορές. Διαβάστε τι συνέβη ακριβώς ΕΔΩ.

* Το 2002 έπεσε η «βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου με την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου καθώς έβγαλε στη φόρα συνομιλίες μεταξύ παραγόντων του ποδοσφαίρου για στημένα παιχνίδια σε πρωταθλήματα προηγούμενων αγωνιστικών περιόδων.

Διαβάστε για τον κοκκαλιάρη, τον γιατρό, τον περίεργο, τον Σπάθα, τον Πανόπουλο και πολλούς άλλους...

Η 9η δεκαετία της βρομιάς

Ρήμαξαν (ατιμώρητοι) τη Νέα Σμύρνη
Το αθλητικό δίκαιο στην Ελλάδα (φαίνεται ότι) κάποιες φορές είναι σαν λάστιχο. Το 2005 ποδοσφαιρικοί και πολιτικοί παράγοντες συνασπίστηκαν και κατάφεραν να ανατρέψουν, σε δεύτερο βαθμό, μια καθ' όλα νόμιμη απόφαση με την οποία Πανιώνιος και Ολυμπιακός μηδενίστηκαν για τα πρωτοφανή επεισόδια μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Τότε είχε πρυτανεύσει η λογική την οποία δημόσια εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΣΦΠ, Σωκράτης Κόκκαλης σύμφωνα με την οποία τα παιχνίδια πρέπει να κρίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου κι όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων. Βέβαια τρία χρόνια μετά με αφορμή το θέμα Βάλνερ μας έλεγε άλλα, τα οποία θα θυμηθούμε...
Σκάνδαλο Καραϊσκάκη
Για το κραυγαλέο σκάνδαλο του στάδιου Καραϊσκάκη που παραχωρήθηκε δωρεάν στον Σωκράτη Κόκκαλη κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων, όχι μόνο δεν υπήρξε δικαστική έρευνα, όχι μόνο δεν απασχόλησε τον Τύπο (με εξαίρεση την "Καθημερινή" και την "Ελευθεροτυπία") αλλά υπήρξε μια απόφαση της Βουλής, με την ψήφο και τη σιωπή όλων των κομμάτων με την οποία παραδόθηκε δωρεάν ο χώρος του σταδίου στον αγαπημένο επιχειρηματία των εκσυγχρονιστών του Σημίτη.
Γιατί χαρίστηκε το γήπεδο Καραισκάκη στον Κόκκαλη και όχι στον Ολυμπιακό; Γιατί εκδιώχθηκε ο Εθνικός και τα υπόλοιπα σωματεία στίβου, που έκαναν χρήση του γηπεδου; Ιδού πως περιέγραψε σε άρθρο του στην "Ελευθεροτυπία" το σκάνδαλο Καραϊσκάκη ο Φίλιππος Συρίγος, που μερικές μέρες αργότερα -όλως τυχαίως-έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού:
"Ολα ξεκίνησαν μετά τη δεύτερη εκλογή Σημίτη, δήθεν για να αποκτήσει στέγη ο Ολυμπιακός και να ικανοποιηθούν έτσι οι μεγάλες λαϊκές μάζες που τον έχουν ως θρησκεία τους. Το «Καραϊσκάκη» μέσα σε μια νύχτα πέρασε από την ΕΟΕ στη ΓΓΑ και από εκεί στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό, ο οποίος, με βάση μια φωτογραφική διάταξη που του έδινε τη δυνατότητα να μεταβιβάσει δικαιώματα και υποχρεώσεις σε ιδιώτη, το παραχώρησε στον Κόκκαλη.
...Υποτίθεται ότι το «Καραϊσκάκη», το οποίο ανεγέρθηκε πάνω σε οικόπεδο της ΓΓΑ με δάνειο που πήρε ο Κόκκαλης, αλλά επί της ουσίας αποπληρώνει η ΓΓΑ, θα εξυπηρετούσε και άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες του Πειραιά και ειδικότερα τον -επίσης άστεγο- ιστορικό Εθνικό. Ούτε αυτό, όμως, έγινε γιατί η τριανδρία Σημίτη, Βενιζέλου, Λιάνη, ενώ είχε φροντίσει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του Κόκκαλη, δεν έκανε το ίδιο και για τις υποχρεώσεις του...
...Το σκάνδαλο του γηπέδου «Καραϊσκάκη» είναι μία από τις μεγάλες ντροπές του ελληνικού τύπου, που, με εξαίρεση αυτήν εδώ την εφημερίδα, υποτάχθηκε στα συμφέροντα του Κόκκαλη και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της εποχής".
Υπόθεση Βάλνερ
Η Καλαμαριά κερδίζει τον Ολυμπιακό με 1-0 (3/2) για την 19η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα τη σεζόν 2007-2008, όμως ένας άγνωστος μέχρι τότε παίκτης ο Αυστριακός Βάλνερ του Απόλλωνα έμελλε να περάσει στην ιστορία ως ο παίκτης που αργότερα θα γίνει η αιτία να αλλάξει «χέρια» ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Την επομένη, ο Ολυμπιακός καταθέτει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Ρόμαν Βάλνερ, στο μεταξύ τους παιχνίδι. Στις 9/2 η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκα αποφασίζει την επανάληψη του αγώνα, κάνοντας στην ουσία συνδυασμό άρθρων του Κ.Α.Π. Δύο ημέρες αργότερα και οι δύο ομάδες καταθέτουν ένσταση κατά της απόφασης της Σούπερ Λίγκα, από τις οποίες αυτή του Ολυμπιακού συζητείται στις 28/2 στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Η τελευταία αποφασίζει (αυτό δα έλειπε) να μην γίνει καν επανάληψη αγώνα, αλλά να δοθεί με σκορ 2-0 υπέρ του ΟΣΦΠ. Στο τέλος της σεζόν 30.000 οπαδοί, φιλοι της ομάδας της...λεβεντιάς, χοροπηδούσαν σαν τα κατσίκια στο Καραϊσκάκη στις εκδηλώσεις για το...τίμιο πρωτάθλημα.
Έκλεβε την εφορία
Κύκλωμα παράνομων εισιτηρίων εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ την άνοιξη του 2010, με τον Ολυμπιακό (ποιον άλλο;) να εμπλέκεται. Μαζί με τον εισαγγελέα βρήκαν πολλά μπλοκ εισιτηρίων που θεωρούν ότι δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ. Οι φίλαθλοι στην είσοδο του Καραϊσκάκη έδειχναν την απόδειξη είσπραξης του εισητηρίου και όχι την θεωρημένη απόδειξη για να ανοίξει το τουρνικέ. Από το 2004 υπολογίζεται ότι στον ΟΣΦΠ δεν απέδιδαν ΦΠΑ, γεγονός που αποτελεί σοβαρό οικονομικό έγκλημα. Το θέμα "θάφτηκε". Πρωτότυπο ε;
Μακάμπι, Καλόπουλος και ...Κούγιας
Οι δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον γνωστό ποινικολόγο, Αλέξη Κούγια περί νέου "παραγκάρχη" ανατρίχιασαν το πανελλήνιο μιας και άπαντες έχουμε γευτεί στο πετσί μας τη ρήση "ο Ολυμπιακος και το Αιγάλεω να...κερδάνε κι οι υπόλοιποι...". Τη θυμήθηκαν για τα καλά στον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη, όταν ο Ολυμπιακός πήρε την πιο εξευτελιστική νίκη της ιστορίας του σε αγώνες "αιωνίων" και στο τέλος πήγε να βγει κι από πάνω!!! Ο Δημήτρης Καλόπουλος ξεπέρασε σε αίγλη Παπαδάκο, Ευθυμιάδη, Παπουτσέλη σε μια διαιτησία που θα μνημονεύεται για 100 χρόνια και βάλε, ενώ χαραγμένες στη μνήμη όλων θα μείνουν οι σκηνές με την επίθεση που δέχθηκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού από τους επιστήμονες! Το νέο... μεγάλο αφεντικό, θα πρέπει σύντομα να λογοδοτήσει για τις δηλώσεις που έκανε ο παλιός διαιτητής Σωτήρης Βοργιάς για το καλοκαιρινό ματς με τη Μακάμπι, μετά τις σοβαρότατες καταγγελίες του Αλέξη Κούγια.

Το σκάνδαλο με τα στημένα
Μετά την Παράγκα του... Θωμά, το καλοκαίρι του 2011 έρχεται στην επιφάνεια ακόμη ένα σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Ολυμπιακός. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι από τα πρώτα ονόματα στην σχετική λίστα με κατηγορίες α) για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση! Φυσικά στην λίστα των ύποπτων αγώνων είναι μεταξύ άλλων και το ντέρμπι της ντροπής με πρωταγωνιστή τον Καλόπουλο. Μπορεί βέβαια η κλήση του σε απολογία να μην έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, αλλά που θα πάει... Κάποτε θα γίνει και αυτό.

Το βίντεο της Ξάνθης
Μετά την ήττα με 1-0 από την Ξάνθη, Τοροσίδης, Πάντελιτς και Μανιάτης την πέφτουν στην φυσούνα στον επόπτη και στην συνέχεια στον διαιτητή της αναμέτρησης Κωνσταντινέα, ο φούρνος του οποίου τις επόμενες ημέρες δέχεται δύο επιθέσεις. Παρά το βίντεο που κυκλοφόρησε οι δικαστές αρχές έκαναν γαργάρα την υπόθεση, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Ολυμπιακού να γλιτώσουν την τιμωρία. Αντιθέτως η έμπνευση ενός αστυνομικούς να πετάξει δακρυγόνα στην εξέδρα της Λιβαδειάς, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία του ΟΑΚΑ για μία αγωνιστική.

αφιέρωμα: Η ομάδα της χούντας (κλικ εδώ)

Για το συγκεκριμένο αφιέρωμα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιήσαμε ως πηγές τα βιβλία «75 χρόνια απάτες» (κλικ εδώ), «Δουλειές με χούντες» (κλικ εδώ) και το board των GreenWebFans.

*Ζητάμε συγγνώμη για τις όποιες παραλείψεις. Όπως καταλαβαίνετε, το να καταγράψει κάποιος όλα τις βρόμικες ιστορίες του Ολυμπιακού είναι ανθρωπίνως αδύνατον... 

ΠΗΓΗ Leoforos.gr

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Φουλάρουν για πλέι οφ οι παίκτες του Φάμπρι

       «Φουλάρουν» για πλέι οφ οι παίκτες του Φάμπρι,

που παρά τη μέτρια εμφάνιση, κατάφεραν να πάρουν με το πρώτο γκολ του Φιγκερόα στην Ελλάδα μια νίκη που στο τέλος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Ό

Όταν η μπάλα έκαιγε, ο Φιγκερόα εκτέλεσε από το σημείο του πέναλτι την Κέρκυρα και διαμόρφωσε το 1-0 που χάρισε στο «τριφύλλι» την τρίτη συνεχόμενη νίκη του στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά φέτος.

 «Φουλάρουν» για πλέι οφ οι παίκτες του Φάμπρι, που παρά τη μέτρια εμφάνιση, κατάφεραν να πάρουν με το πρώτο γκολ του Φιγκερόα στην Ελλάδα μια νίκη που στο τέλος μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μετά από αυτή την ήττα με 1-0, η Κέρκυρα παραμένει ουραγός στην βαθμολογία, την ώρα που ο Παναθηναϊκός δείχνει πως έχει μπει γερά στο κόλπο για την πεντάδα και την έξοδο στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν.

Πως έπαιξε:

Ο Φάμπρι ξεκίνησε με 4-2-3-1 και αμυντικογενή σύνθεση. Ο Καρνέζης έκατσε κάτω από τα δοκάρια και οι Σπυρόπουλος, Μπουμσόνγκ, Πίντο και Κάιπερ ήταν η αμυντική του γραμμή από δεξιά προς αριστερά. Στο κέντρο, ο Τριανταφυλλόπουλος με τον Σο ήταν οι «κόφτες» και μπροστά τους κινούνταν οι Σισοκό(δεξιά), Μαυρίας(αριστερά), Ζέκα (ελέυθερος). Στην επίθεση ξεκίνησε ο Χοκιν Εσπάρθα.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο κεφάτα σαν γηπεδούχος και είχε την κατοχή της μπάλας προσπαθώντας να μπει στην περιοχή. Κάτι που δεν μπορούσε να κάνει σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο αφού ήταν φανερή η έλλειψη επιθετικογενών παικτών στην σύνθεση του. Οι «πράσινοι» τριγυρνούσαν γύρω-γύρω την μπάλα αλλά από ουσία, μηδέν. Ο μοναδικός τρόπος που έδειχνε ικανός να σπάσει την διπλή αμυντική ζώνη της Κέρκυρας, ήταν οι στημένες φάσεις, μιας και ήταν οι μοναδικές στιγμές που υπήρχε κάποιος «πράσινος» μέσα στην περιοχή των Φαιάκων. Κι όντως, στο πρώτο 45λεπτο οι καλές στιγμές ήταν όλες κι όλες δύο. Η μία με ένα φάουλ του Σο (10’) και η άλλη με κεφαλιά του ίδιου παίκτη έπειτα από κόρνερ(30’).

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φάμπρι κατάλαβε πως πρέπει να βάλει κι έναν επιθετικό στο παιχνίδι του κι έριξε στη μάχη τον Φιγκερόα αντί του Τριανταφυλλόπουλου. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο δυνατά και πλέον, είχε και περισσότερους παίκτες κοντά στην περιοχή για να απειλήσει και πιο ορθόδοξα την διπλή αμυντική ζώνη της Κέρκυρας. Και μέσα σε δέκα λεπτά, οι «πράσινοι» έχασαν δύο ευκαιρίες που προήλθαν από σωστή ανάπτυξη. Και τις δύο όμως (σουτ του Σισοκό στο 50’ και σουτ του Μαυρία στο 54’) ο Αναστασόπουλος έδειξε ετοιμότητα.

Ο Φάμπρι αποφάσισε να παίξει ακόμη πιο επιθετικά ρίχνοντας στη μάχη και τον Φορναρόλι αντί του Μαυρία στο 64’, αν και αυτό ήταν το σχήμα που θα έπρεπε να σκεφτεί από την αρχή με αντίπαλο την τελευταία ομάδα της κατηγορίας. Η πίεση στα καρέ της Κέρκυρας αυξήθηκε και από αυτήν προήλθε το πέναλτι που κέρδισε το «τριφύλλι». Ο Φιγκερόα ανέλαβε την εκτέλεση του και… άνοιξε λογαριασμό κάνοντας το 1-0 στο 78’! Μετά την επίτευξη του γκολ οι «πράσινοι» χαλάρωσαν παίζοντας πιο ελεύθερα με τον Παπακώστα να βάζει επιθετικούς στο παιχνίδι μήπως και προλάβει να… σώσει την παρτίδα, όμως η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού σε ατομικό επίπεδο δεν άφησε περιθώριο για… αλλαγές στο σκορ με το 1-0 να είναι το τελικό αποτέλεσμα και τον Παναθηναϊκό να κρατάει την πέμπτη θέση.